Κυβέρνηση: Παιχνίδι με το χρόνο μετά τη φθορά από την τραγωδία

Κυβέρνηση: Παιχνίδι με το χρόνο μετά τη φθορά από την τραγωδία
Πέμπτη, 16/03/2023 - 12:44

Τι μηνύματα εξετάζει το Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις.

Σε ανάγκη διαμόρφωσης νέας στρατηγικής ενόψει των προσεχών εκλογών βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη μεγάλη φθορά που υφίσταται από την τραγωδία των Τεμπών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εξελίξεις που φαίνονται και δια γυμνού οφθαλμού:

-Η αυτοδυναμία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι στόχος μη εφικτός και αν η συγκεκριμένη στρατηγική δεν αναπροσαρμοστεί σωστά θα δυσκολέψει πολύ την επόμενη μέρα των εκλογών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος της ΝΔ είναι πάντα η πρώτη θέση με ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να αρνηθεί κυβέρνηση συνεργασίας στις εκλογές με απλή αναλογική και να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, με στόχο σε αυτές να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή –σε περίπτωση άρνησης της Χαριλάου Τρικούπη- να πάρει βουλευτές που θα της λείπουν τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την Ελληνική Λύση. Στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής, το Μαξίμου εξετάζει κινήσεις δημιουργίας «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με τη Χαριλάου Τρικούπη, ελπίζοντας και στη συνδρομή των «φίλιων» δυνάμεων εντός του ΠΑΣΟΚ!

-Η εικόνα του πρωθυπουργού ως «φορέα μεταρρύθμισης» έχει πληγεί πιθανόν και ανεπανόρθωτα. Πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να πείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που κάνει μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ταυτιζόμενος όλο και από περισσότερους πολίτες ως ταυτισμένος με το λεγόμενο «βαθύ κράτος». Και στον τομέα αυτό το Μαξίμου αναζητά «διορθωτικές κινήσεις».

-Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δέχτηκε πλέον τόσο μεγάλο πλήγμα που ουσιαστικά …αποσύρθηκε ως έννοια από την κυκλοφορία! Το Μαξίμου αναζητά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, έστω και αν θα υπηρετεί την ίδια στρατηγική, τον έλεγχο τω πάντων από το γραφείο του πρωθυπουργού. Με τα τόσα που αποκαλύφθηκαν στο Μάτι ποιος να μιλήσει για …επιτελικό κράτος, έστω καν για …κράτος;

-Πλήγμα, όμως, δέχτηκε και η λεγόμενη «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης, χαρακτηριστικό που ο πρωθυπουργός το έθετε ως βασικό διακύβευμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ενόψει της αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής του είναι σαφές πως το Μαξίμου χρειάζεται χρόνο, εξ ου και η αναβολή της διεξαγωγής εκλογών από τις 9 Απριλίου εν ευθέτω χρόνο. Το πότε θα είναι ο χρόνος αυτό θα εξαρτηθεί και από τις δημοσκοπήσεις, εκείνες που θα διεξαχθούν στις αρχές Απριλίου, οπότε εκτιμάται ότι θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην εποχή μ.Τ. (μετά τα Τέμπη).