Από το «Τσοβόλα δώστα όλα», στο … «Μητσοτάκη δώστα όλα»

Από το «Τσοβόλα δώστα όλα», στο … «Μητσοτάκη δώστα όλα»
Δευτέρα, 19/12/2022 - 06:45

Pass Ekloges με παλαιοκομματικούς όρους!- Όταν ο Μητσοτάκης έβαλε κατά των επιδομάτων- Οι ανησυχίες σε κυβερνητικά στελέχη ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ!

Το …Τσοβόλα δώστα όλα του Ανδρέα Παπανδρέου θυμίζει η προεκλογική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση στη Βουλή του food pass –τις ακριβείς διαστάσεις του οποίου θα δούμε όταν το εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται προφανώς υπό μεγάλη πίεση και επιχειρεί με παλαιοκομματικές τακτικές να υφαρπάξει ψήφους πολιτών που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη ακόμα και για τον καθημερινό τους άρτο.

Επιλέγει να διατηρήσει την επιδότηση στα σούπερ μάρκετ και σε άλλες επιχειρήσεις, με πολύ μεγάλη κερδοφορία, αντί να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ, να χτυπήσει τα καρτέλ στην αγορά, να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια.

Σε μια εποχή που σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΣΕ οι εργαζόμενοι έχουν χάσει λόγω της ακρίβειας δυο μισθούς το χρόνο, εμφανίζεται ως μείζονα παροχή η ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, φούρνοι, οπωροπωλεία κοκ.

-Το ποσό φαίνεται να ανέρχεται από 22 έως 40 ευρώ το άτομο ανά μήνα, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε επακριβώς πόσοι και ποιοι θα το πάρουν! Στις αρχικές διαρροές της κυβέρνησης οι δυνητικοί οφελούμενοι υπολογίζονται σε 3,2 νοικοκυριά, με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη!

-Το food pass θα ξεκινήσει από τις τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ιδίου έτους, χρόνος που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Για πολλούς, μάλιστα, η χρονική διάρκεια του food pass προϊδεάζει για κάλπες από τον Απρίλιο έως και τον Μάιο!

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, όπως και το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ που φλερτάρει με το Μαξίμου, εκτίθενται ιδιαιτέρως, καθώς επιτίθονταν με σφοδρότητα στην επιδοματική πολιτική και τώρα πρωτοστατούν στην παροχή επιδομάτων. Το food pass, μάλιστα, αποτελεί την πλέον παλαιοκομματική κίνηση των πολλών τελευταίων ετών, καθώς πολλοί πιστεύουν πως θυμίζει το «Τσοβόλα δώστα όλα» του Ανδρέα Παπανδρέου που τόσο πολέμησε (και συκοφάντησε) η συντηρητική παράταξη της χώρας.

Πολλά δε στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως το μέτρο ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, ενθυμούμενοι το «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» του 1989!