Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο …2023!

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο …2023!
Δευτέρα, 28/11/2022 - 06:48

Διαρροές για άμεσο εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου να συσπειρωθεί η ΝΔ και να σταματήσουν οι φυγόκεντρες τάσεις; -Ο χρόνος της κάλπης δεν εξαρτάται πλέον μόνο από τον πρωθυπουργό!

Φούντωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός μπροστά στα προβλήματα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τις «κρυφές δημοσκοπήσεις» θα προσφύγει άμεσα σε εκλογές: Είτε προκηρύσσοντάς της στις 18 Δεκεμβρίου, το βράδυ ψήφισης του προϋπολογισμού, είτε αμέσως μετά τα Φώτα!

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να στήσει τις κάλπες μετά το Πάσχα, εκεί προς τα μέσα με τέλη Μαΐου. Φέρεται, άλλωστε, να εκτιμά πως μέχρι τότε οι υποκλοπές θα έχουν «κουράσει» την κοινή γνώμη, πιθανόν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βρίσκεται στο τέλος του, πιθανόν να έχει τελειώσει, ενώ και ο τουρισμός θα έχει αρχίσει να δημιουργεί και πάλι προσδοκίες. Επιπλέον, θα έχει «μοιράσει» το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του με οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Αυτά σχεδίαζε και αυτά θα ήθελε το Μαξίμου. «Κρυφές» δημοσκοπήσεις (έγραψε το Σάββατο το iEidiseis), όμως, ακρίβεια, «μαύρα σύννεφα» στην οικονομία, αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές καθιστούν έωλο τον «οδικό χάρτη» του Μαξίμου προς τις κάλπες. Πολύ περισσότερο που οι υποκλοπές κατατρώγουν το σαρκίο της κυβέρνησης, επιταχύνοντας τη φθορά της, αλλά και –βρίσκοντάς την αδύναμη- πολλαπλασιάζοντας τις επιπτώσεις από άλλους τομείς, όπως η ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, τροφοδοτεί την εκλογολογία. Γιατί τι άλλο σημαίνει η δήλωσή του στην Καλλιθέα πως «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές»; Τι άλλο σηματοδοτούν οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα άλλα (παλαιοκομματικά) μέτρα που προηγούνται του στησίματος της κάλπης;

Γιατί, όμως, ο πρωθυπουργός τροφοδοτεί την εκλογολογία; Πρώτον για να συσπειρώνει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Και δεύτερον και εξ ίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο, προκειμένου να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να σταματήσει τις φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών της ΝΔ!

Το έχουμε σημειώσει, άλλωστε, και προ καιρού: Ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών δεν εξαρτάται μόνο από τον πρωθυπουργό. Είναι τόσο σύνθετη η κατάσταση, που το στήσιμο της κάλπης μόνο στα λόγια αποτελεί «προνομία» του Κυριάκου Μητσοτάκη!