Παροτρύνσεις Σταϊκούρα σε τράπεζες για τα στεγαστικά: Κάντε το όπως η Ισπανία

Παροτρύνσεις Σταϊκούρα σε τράπεζες για τα στεγαστικά: Κάντε το όπως η Ισπανία
Παρασκευή, 25/11/2022 - 12:18

Μπορεί τα μέτρα να είναι στην ευχέρεια των τραπεζών;

Δυσβάστακτες είναι πλέον για πολλά νοικοκυριά η αύξηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων σε οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις να πληρώνει κάποιος επιπλέον ποσά το χρόνο που ισούνται με δυο ακόμα δόσεις!

Τις κυβερνήσεις πολλών χωρών, όπως και την ελληνική, ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα, τόσο γιατί μπορεί να αρχίσουν να μην αποπληρώνονται δόσεις, όσο και για τις συνολικότερες αντοχές των νοικοκυριών, καθώς το πολιτικό κόστος γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε συστάσεις στους τραπεζίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να διευκολύνουν τα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στην Ισπανία, ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα, αν και η εφαρμογή τους επαφίεται στην καλή πρόθεση των τραπεζών. Στην Ελλάδα ούτε αυτό έγινε. Συζητήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών προτάσεις, τις οποίες οι τράπεζες θα συζητήσουν και θα τοποθετηθούν την άλλη εβδομάδα.

Διαβάστε τι γράφει για το θέμα το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή και πλούσια ύλη:

Κάντε το όπως η Ισπανία -ήταν η παρότρυνση του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στις τράπεζες, χτες το απόγευμα. Θέμα της συνάντησής τους ήταν η παροχή διευκολύνσεων στα ευάλωτα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειό τους -στο περιθώριο της συζήτησης εκφράστηκε η κυβερνητική ευχή να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων και, ίσως, κάτι να γίνει με τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες σε διάφορες υπηρεσίες. Οι τράπεζες επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν την κατάσταση και να απαντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέσσερα σενάρια: Στο τραπέζι έχουν τεθεί τα σενάρια να (α) μπορεί να δοθεί ολιγοετής περίοδος χάριτος, (β) να παρατείνεται η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, (γ) να μπορεί να μετατραπεί σε σταθερό το μεταβλητό επιτόκιο και (δ) να μπορεί να προεξοφληθεί το δάνειο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση-πρόστιμο. Τα όποια μέτρα, θα ισχύσουν για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειό τους -εφόσον, πχ, έχουν μικρό εισόδημα και οι δόσεις υπερβαίνουν το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Τι κάνει η Ισπανία; Την Τρίτη η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 25.200 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου τους σε euribor μείον 0,1% -υπολογίζεται ότι έτσι, ένα νοικοκυριό με στεγαστικό 120.000 ευρώ, που πλήρωνε 524 ευρώ μηνιαία δόση, θα πληρώνει τα μισά, 246 ευρώ. Επίσης, θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια του δανείου 7 χρόνια. Για τα νοικοκυριά από 25.200 έως 29.400 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα μπορεί να τίθεται πλαφόν στη μηνιαία δόση και να δοθεί 7ετής επιμήκυνση. Τέλος, θεσπίστηκε η δυνατότητα μετατροπής των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά και η προεξόφληση ενός στεγαστικού δανείου χωρίς επιβάρυνση. Τα μέτρα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά στην ευχέρεια των τραπεζών. Σημειώστε ότι τα κόκκινα δάνεια στις ισπανικές τράπεζες είναι περίπου 3% του συνόλου, στις ελληνικές είναι 8-9% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους...