Τι να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Όταν ο Σουηδός πρέσβης λέει την αλήθεια

Τι να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Όταν ο Σουηδός πρέσβης λέει την αλήθεια
Τρίτη, 29/11/2022 - 14:25

Εκτός στόχων της νέας Προεδρίας η πρόοδος στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές στην Ένωση-Ενέργεια και πληθωρισμός οι προτεραιότητες.

Η Σουηδία είναι η χώρα που από την 1η Ιανουαρίου και για το πρώτο χρόνο του νέου έτους αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το Ελσίνκι, όμως, θα περιοριστεί στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς κανένα όραμα και χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και που την απειλούν ακόμα και με απώλεια της θέσης που κατέχει στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Αντιγράφουμε τις δηλώσεις του Lars Danielsson, Πρέσβη της Σουηδίας στην ΕΕ, όπως τις παρουσιάζει ο EUobserver.

Ο Lars Danielsson αναφορικά με τη Σουηδία επισήμανε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ, τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, περισσότερη βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες και στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη «ενιαίας θέσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας», ενώ η σουηδική προεδρία θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό.

Αναφορικά με τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν «απτά αποτελέσματα» υπό την προεδρία.

Προτάσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ επίσης δεν θα ικανοποιηθούν, είπε, επισημαίνοντας τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ΕΕ.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η οικονομική ύφεση, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, δήλωσε. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Danielsson, είπε ότι η Προεδρία θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη να απομακρυνθεί η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση θα είναι οι ΗΠΑ, σε σχέση με τη νομοθεσία για την μείωση του πληθωρισμού, που προσφέρει περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις, θέτοντας ερωτήματα ανταγωνιστικότητας στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί, επισήμανε ο Σουηδός Πρέσβης . «Η πρόκληση για εμάς θα είναι φυσικά να μην βυθιστούμε εντελώς στη διαχείριση κρίσεων», επισήμανε. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά περίπου 150 τριμερείς διάλογοι κατά την εξάμηνη θητεία της Προεδρία και θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson (14/12) στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Όπως καταλαβαίνετε, σχέδιο σωτηρίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα!