Αλεξανδρούπολη όπως Σούδα; - Γιατί σταμάτησε η ιδιωτικοποίηση

Αλεξανδρούπολη όπως Σούδα; - Γιατί σταμάτησε η ιδιωτικοποίηση
Πέμπτη, 10/11/2022 - 06:32

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ- Ίδιο μοντέλο και για το λιμάνι της Καβάλας;

Ακόμα συζητείται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει τον διαγωνισμό παραχώρησης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθώς σε αυτόν συμμετείχαν μόνο δυο εταιρείες και αυτές ήταν αμερικάνικες.

Οι πληροφορίες επιμένουν -παρότι δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθούν- πως η αλλαγή στάσης σημειώθηκε καθώς το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα έχει αναβαθμισμένο στρατηγικό ρόλο το επόμενο διάστημα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολής σε μια «δεύτερη …Σούδα» ή μια «Σούδα του …βορρά» , απόφαση με την οποία έχει συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλάζοντας την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το «μοντέλο της Αλεξανδρούπολης» και στο λιμάνι της Καβάλας, που επίσης έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες , καθώς γειτνιάζει με μεγάλα ενεργειακά κέντρα και με σημαντικούς μεταφορικούς άξονες. Έτσι, όπως στην Αλεξανδρούπολη, έτσι και στην Καβάλα το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει την ανάπτυξη των υποδομών του μέσω επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμερικάνοι ενδιαφέρονται και για το λιμάνι του Βόλου, που τέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, με προθεσμία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 20 Ιανουαρίου του 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2022 - 12:36