Σ. Φάμελλος: “Απλό το ερώτημα για το ρεύμα: Γιατί δεν βάζει χέρι στα κέρδη του καρτέλ ο κ. Μητσοτάκης;”

Σ. Φάμελλος: “Απλό το ερώτημα για το ρεύμα: Γιατί δεν βάζει χέρι στα κέρδη του καρτέλ ο κ. Μητσοτάκης;”
Τρίτη, 03/05/2022 - 15:14

Για να κρύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ακραίες τιμές ενέργειας στην Ελλάδα κατηγορεί ως συνήθως όλους τους άλλους, την αντιπολίτευση, την ΕΕ, τις παλιότερες κυβερνήσεις, τους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε στις 5 Αυγούστου του 2021 από τη διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση της ΔΕΗ, με απόφαση δηλαδή του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη διοίκηση με τις προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους που ζει μέσα στη χλιδή, με λιμουζίνες και βίλες που παίρνει δώρο και μετοχές της ΔΕΗ ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις έξι».

Πρόσθεσε πως «ο Απρίλιος 2022 έκλεισε με την Ελλάδα για άλλη μία φορά πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με 246,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που μετακυλίεται πλήρως στους καταναλωτές ενώ αυτό δε συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτοι στην ακρίβεια όλο το μήνα, όπως και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όπου «η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη στο ρεύμα και στη λιανική για τους μη οικιακούς καταναλωτές -άνευ φόρων και τελών-, και δεύτερη στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, μετά τη Βουλγαρία, και αναρωτήθηκε εάν έτσι στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παραδοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι οι λογαριασμοί ρεύματος είναι τέσσερις και πέντε φορές πάνω σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ξεκαθάρισε ότι: «Οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα συμβόλαια ισχύουν από το 2013 στην Ελλάδα και από πολύ παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έλεγχος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτέλεσμα αφού οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μάλιστα μεσοσταθμική μείωση 12% με στοιχεία Eurostat και μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%».

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) λένε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόζεται καταχρηστικά, αδιαφανώς και όχι με αναλογικό τρόπο και για αυτό έχουν προσφύγει κατά της ρήτρας. Επιπλέον, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη ΡΑΕ, ο Πρόεδρος της Αρχής, Θ. Δαγούμας, μάς ενημέρωσε ότι έχει καλέσει σε ακρόαση τη ΔΕΗ και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τους ίδιους λόγους».

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει το ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιτρέψει να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως να εκδοθούν οι αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας ή έως να αναμορφωθούν τα χαρακτηριστικά υπολογισμού της. Για να υπάρχει διαφάνεια, αναλογικότητα και σεβασμός των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Αυτό προτείνουμε με την τροπολογία που καταθέτουμε και δε λέμε να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί. Προτείνουμε να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που πληρώνουν τον κανονικό λογαριασμό αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση που έφερε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας τώρα, καθώς και γενικότερα το πρόβλημά της λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επειδή, κατά τη συζήτηση, ειπώθηκε ότι το ρεύμα είναι ακριβό τώρα λόγω της μεγάλης συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, ξεκαθάρισε ότι «αυτό ήταν άλλη μία καταστροφική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου πίσω από τον τίτλο απολιγνιτοποίηση. Αυτή η επιλογή οδήγησε στην πρόσδεση της Ελλάδας στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Έτσι μείωσε και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας».

Διατύπωσε επίσης τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος: την επιβολή ορίου στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών, την εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας και της Πορτογαλίας ώστε να απεξαρτηθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής από την τιμή του φυσικού αερίου και τη θέσπιση υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε εδώ και εννιά μήνες ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων και ότι η αύξηση δεν θα περάσει τα 2-3 ευρώ το μήνα. Εδώ και εννιά μήνες δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την παραγωγή υπερκερδών. Ανέχεται το προκλητικό πάρτι στην αγορά ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών. Υποσχέθηκε 90% φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά αργεί χαρακτηριστικά να τα υπολογίσει παρότι έχει τα νούμερα εδώ και μήνες. Το ερώτημα είναι απλό: Θα βάλει χέρι η κυβέρνηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ή στα χρυσά μπόνους των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ; Στις λιμουζίνες, στις βίλες, στις μετοχές; Θα βάλει χέρι σε αυτούς που κλέβουν ουσιαστικά τους πολίτες;»

Παρακολουθείστε απόσπασμα της εκπομπής εδώ