Εκδήλωση Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων στις 4 Μαΐου 2022: Γιατί λέμε όχι στα πυρηνικά, ‘ειρηνικά’ και πολεμικά

Εκδήλωση Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων στις 4 Μαΐου 2022: Γιατί λέμε όχι στα πυρηνικά, ‘ειρηνικά’ και πολεμικά
Παρασκευή, 29/04/2022 - 08:12

Αντιπυρηνική εκδήλωση με τη συμμετοχή Πράσινων από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Γερμανία, οργανώνουν οι Έλληνες Πράσινοι την Τετάρτη 4.5.2022 και ώρα 7μμ.

Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι και με τη λεγόμενη «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπως και με τα πυρηνικά όπλα, που σήμερα αναδεικνύονται και πάλι ως απειλή.

Τις προάλλες, με αφορμή την επέτειο από το τεράστιο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, Έλληνες, Βουλγάροι και Τούρκοι Πράσινοι κάλεσαν τις χώρες τους να απορρίψουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη βουλγαρική για δημιουργία νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία. Και συνεργάζονται με στόχο την εγκατάλειψη κάθε νέου πυρηνικού εργοστασίου, για μια ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο ελεύθερες από πυρηνικά.

Οι Πράσινοι των τριών χωρών θα μιλήσουν για τους κινδύνους από τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και το άλυτο πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων. Θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια στο Κοζλοντούι και στο Μπέλενε της Βουλγαρίας καθώς και στο Ακουγιού της Τουρκίας και τις εναλλακτικές λύσεις στο ενεργειακό ζήτημα.

Ομιλητές θα είναι:

  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής
  • Albena Simeonova (tbc), εκπρόσωπος του Πράσινου Κινήματος της Βουλγαρίας
  • Dr. Ümit Şahin, εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας
  • Rebecca Harms, πρώην συνεπικεφαλής των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου (tbc)
  • Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής

Παρεμβάσεις θα κάνουν και άλλοι, επιστήμονες και εκπρόσωποι πράσινων σχημάτων.

Τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν σε ένα ενεργειακό μοντέλο καταστροφικό, ρυπογόνο, επικίνδυνο και ανελεύθερο, σε έναν δρόμο αντιοικολογικό, πανάκριβο, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, τεχνοκρατικό, που αναπαράγει έναν κόσμο επιδοτήσεων, χαριστικών δανείων και εξαρτήσεων. Τα δήθεν «ειρηνικά» πυρηνικά εξελίσσονται σε πολεμικά και αποτελούν ασύμμετρες απειλές, μέσα σε ένα παγκόσμιο έλλειμα δημοκρατίας, συγκρούσεων και εξοπλισμών, που έρχονται να επιδεινώσουν το κλιματικό χάος και την ίδια την επιβίωση του πλανήτη. Μόνη πράσινη λύση είναι η μετάβαση προς τις αστείρευτες, ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ορθή χωροθέτηση και σεβασμό στο περιβάλλον, στην κλίμακα και ποιότητα που χρειαζόμαστε, με έμφαση στην εξοικονόμηση, σε έναν δρόμο φθηνότερο, οικολογικό, δίκαιο και ασφαλή.