Γιάννης Τριήρης: Οι φρούδες ελπίδες για «13αρι»

Γιάννης Τριήρης: Οι φρούδες ελπίδες για «13αρι»
Δευτέρα, 02/10/2023 - 07:15

Την επόμενη Κυριακή οι πολίτες θα οδεύσουν προς τις κάλπες γι τις αυτοδιοκητικές εκλογές. Για να εκλέξουν Περιφερειάρχες και Δημάρχους.

Παρά το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους για την έκβαση των εκλογών, ιδιαιτέρως με το ό,τι έχει να κάνει με την εκλογή Περιφερειαρχών, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν να πιστεύουν ότι θα πιάσουν «13αρι».

Πως μπορούν να εκλέξουν 13 «δικούς» τους Περιφερειάρχες στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ευσταθεί αυτή η υπεραισιοδοξία τους; Προφανώς και όχι.

Άλλωστε εκ των πραγμάτων η ΝΔ δεν μπορεί να πιάσει «13αρι» στις Περιφερειακές εκλογές.

Γιατί ο φερόμενος ως ακλόνητο φαβορί Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη δεν είναι Νέα Δημοκρατία.

Για μικροκομματικούς λόγους η ΝΔ έσπευσε από νωρίς βέβαια – από τις 14 Ιουλίου -, να δηλώσει την στήριξη της στον κ. Αρναουτάκη, στην Κρήτη, αλλά είναι γνωστό σε όλους πως προέρχεται και ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., είχε νωρίτερα λάβει τις «ευλογίες» του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν χρισμένος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ από το 2010, ενώ το 2019 στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα «13αρι», τέλος.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες τώρα. Οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι γενικότερες εκτιμήσεις και αναλύσεις που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο προμηνύουν ότι σχεδόν στις μισές περιφέρειες θα γίνουν «ντέρμπι» ή ακόμη χειρότερα για τη ΝΔ την πρώτη Κυριακή δείχνουν τους υποψηφίους της στη δεύτερη ή ακόμη και σε χαμηλότερη θέση.

Στη Θεσσαλία προφανώς και θα είναι έκπληξη μια νίκη του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Αγοραστού μετά τις βιβλικές καταστροφές από τις πλημμύρες. Μάλιστα δεν έχουν γίνει ούτε καν δημοσκοπήσεις.

Στα Ιόνια ο καταποντισμός της Ρόδης Κράτσα θεωρείται δεδομένος.

Στην Πελοπόννησο ο εκλεκτός της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός δείχνει να χάνει την πρώτη Κυριακή τουλάχιστον, από τον Πέτρο Τατούλη.

Και στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής που στηρίζει δυναμικά η ΝΔ δεν δείχνει δυναμική για να πάρει την πρωτιά.

Και ισχυρές αμφιβολίες για την πρωτιά από τους «χρισμένους » της ΝΔ υποψηφίους υπάρχουν ακόμη και σε άλλες Περιφέρειες, όπως της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερέας Ελλάδας.

Ακόμη και στην Αττική το μεγάλο φαβορί ο Νίκος Χαρδαλιάς που θεωρείται ότι θα κατακτήσει βέβαιη πρωτιά την πρώτη Κυριακή, είναι πιθανό να μην πιάσει 43% και η αναμέτρηση να πάει σε δεύτερη Κυριακή.

Πολιτικά όλα τα προαναφερόμενα δεν είναι επιθυμητά από την κυβέρνηση, γιατί το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το κυβερνών κόμμα αρχίζει να χάνει την παντοκρατορία του.

Βέβαια αυτή η φθορά της ΝΑ φαντάζει αναπόφευκτη, αφού τα δραματικά γεγονότα που έχουν συμβεί τους τελευταίους τρεις μήνες της δεύτερης διακυβέρνησης Μητσοτάκη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια και πολλά άλλα, μόνο απαισιοδοξία θα έπρεπε να προκαλούν στο κυβερνών κόμμα για τις εκλογικές του επιδόσεις.