Νίκος Παπαγεωργίου: Σχολεία φιλικά προς τα παιδιά σημαίνει Ενεργειακή Αναβάθμιση

Νίκος Παπαγεωργίου: Σχολεία φιλικά προς τα παιδιά σημαίνει Ενεργειακή Αναβάθμιση
Νίκος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαγεωργίου
Σάββατο, 08/07/2023 - 07:53

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, στην Περιφέρεια Αττικής θέσαμε ως στόχο να εργαστούμε για μια πραγματική Νέα Αρχή σε κάθε περιοχή και όλους τους πολίτες.

Στις προτεραιότητές μας τέθηκε η εκστρατεία ενεργειακής αναβάθμισης όσο το δυνατόν περισσότερων σχολικών μονάδων και κτιρίων. Σήμερα, με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και σε αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, μπορούμε να δηλώνουμε υπερήφανα πως τα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Με ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά έχοντας κυρίως στο μυαλό μας πως το Σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας, αναδιαμορφώνουμε ριζικά τις παλιές εγκαταστάσεις σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στα παιδιά της Αττικής μία συνολικά αναβαθμισμένη παιδεία.

Είναι δε σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι πως πρόκειται για έργα που δεν εξοικονομούν απλώς ενέργεια, αλλά έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία και το περιβάλλον, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές. Ειδικά όταν πρόκειται για παλαιωμένα κτίρια, οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, το ΠΕΠ Αττικής έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανακαίνιση των κτιριακών σχολικών υποδομών της Αττικής. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τις 45 ενταγμένες δράσεις σχολικών έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 77 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, καθώς επίσης και από τα 15 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί για τον εξοπλισμό προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως σε κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης, σε ένα σχολείο γίνονται:

• έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας,

• εργασίες θερμοϋγρομονώσεων στις τοιχοποιίες των σχολείων,

• εγκατάσταση σκιάστρων,

• αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, βελτίωση λεβητοστασίων κ.α.

Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για όλες αυτές τις εργασίες που μας επιτρέπουν να λέμε ότι παραδίδουμε μια σχολική μονάδα φιλική για τα παιδιά και το περιβάλλον.

*Ο κος Παπαγεωργίου είναι Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική» που πραγματοποιεί μεταξύ άλλων τα έργα αποκατάστασης στο Μάτι και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, εκλεγμένος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.