Γιάννης Τριήρης: Επιχείρηση εξαφάνισης των μικρών κομμάτων

Γιάννης Τριήρης: Επιχείρηση εξαφάνισης των μικρών κομμάτων
Τετάρτη, 24/05/2023 - 06:55

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές, -κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου-, ναι μεν ενισχύει μέχρι και με 50 έδρες το πρώτο κόμμα, αλλά για να του δώσει αυτοδυναμία πρέπει να εκπληρωθούν ταυτόχρονα δυο προϋποθέσεις.

Και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και το ποσοστό του πρώτου κόμματος να είναι αρκετά υψηλό.

Τα επακριβή ποσοστά δεν μπορούν να προσδιοριστούν καθώς αλληλοεξαρτώνται.

Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι αν το πρώτο κόμμα κατακτήσει στις εκλογές ποσοστό 39%, αλλά τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν αθροιστικά μόλις 3%, τότε δεν επιτυγχάνεται αυτοδυναμία, καθώς το πρώτο κόμμα εκλέγει 150 και όχι τους κατ’ ελάχιστον 151 βουλευτές που απαιτούνται.

Με το ίδιο ποσοστό 39% για το πρώτο κόμμα, αλλά με εκτός Βουλής κόμματα που συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 8%, το πρώτο κόμμα βγαίνει αυτοδύναμο με 154 βουλευτές.

Και στη Νέα Δημοκρατία αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά γι’ αυτό και η στρατηγική τους, στη μικρής διάρκειας αυτή προεκλογική περίοδο του ενός μηνός μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, έχει συγκεκριμένη στόχευση. Να συμπιέσουν όλα τα μικρά κόμματα προς τα δεξιά τους ώστε να μην πετύχουν το πολυπόθητο 3% που θα τα οδηγήσει στη νέα Βουλή των Ελλήνων.

Και βέβαια στη ΝΔ ελπίζουν ότι το ίδιο θα επιχειρήσουν οι δύο μονομάχοι της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμπιεστούν και τα μικρά κόμματα της αριστεράς και να μην καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επίσης έχουν μια ακόμη δύσκολη αποστολή. Να συγκρατήσουν κάποιους αλαζόνες και λαλίστατους υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη, ακόμη και κάποιους φανατικούς οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, που είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε στην καθημερινότητα τους έχουν ήδη αρχίσει να επιδεικνύουν αμετροέπεια σε ότι αφορά τους στόχους για την επικείμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το έναυσμα το έδωσε ο συνήθης … ύποπτος Άδωνις Γεωργιάδης που μίλησε για στόχο 180 βουλευτών της ΝΔ στη νέα Βουλή, προχωρώντας μάλιστα και σε … επεξηγήσεις. Θέλει τη θηριώδη αυτή κυβερνητική πλειοψηφία για να κάνει η ΝΔ Συνταγματική Αναθεώρηση και να περάσει μόνη της και ανενόχλητη ότι επιθυμεί. Όπως για παράδειγμα η Αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, βάζοντας έτσι και επίσημα ταφόπλακα στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήδη, πάντως, από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έχουν στείλει σαφέστατα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για … σιωπητήριο. Η εντολή είναι σαφής προς όλα τα στελέχη του κόμματος να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να εμφανίζονται «σεμνοί και ταπεινοί» γιατί όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Νίκος Δένδιας «υπάρχει πάντα η παγίδα της αλαζονείας».