Σπύρος Σιδέρης: Πιο σίγουρος από ποτέ για τη νίκη ο Ερντογάν, τελειώνει ο Κιλιτσντάρογλου

Σπύρος Σιδέρης: Πιο σίγουρος από ποτέ για τη νίκη ο Ερντογάν, τελειώνει ο Κιλιτσντάρογλου
Τετάρτη, 24/05/2023 - 11:08

Η διαδοχή της ηγεσίας του CHP από τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, θεωρείται ήδη δεδομένη.

Έχοντας απομείνει πέντε μέρες από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου στην Τουρκία, το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει για το ποιος θα είναι νικητής μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μετά την ανακοίνωση του τρίτου υποψήφιου Σινάν Ογκάν, που πήρε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 5,17%, ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν, η κατάσταση για τον Κιλιτσντάρογλου δυσκολεύει περαιτέρω για να κερδίσει στην τελική μάχη.

Η Δύση έδειξε ότι δεν ανέμενε τη νίκη του Ερντογάν και η πρώτη αντίδραση ήταν η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναγκάζοντας το σύστημα να παύσει τις συναλλαγές. Όμως μετά από μια βδομάδα οι ζημιές που προκλήθηκαν φαίνεται ότι μαζεύονται, με την συνολική πτώση μέχρι την Τρίτη να είναι στο -2,2% του Δείκτη Borsa 100.

Όμως η απότομη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, που ξεπέρασαν αντίστοιχα τις 22 τουρκικές λίρες, ποσό ρεκόρ, έστειλε ένα μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση για το τι θα επακολουθήσει αν δεν «συνετιστεί» η τουρκική οικονομία.

Αν και η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, δεν έχει επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, την επόμενη του δεύτερου γύρου, θα απασχολήσει σίγουρα το Προεδρικό Συγκρότημα και τον ένοικο του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πιο σίγουρος παρά ποτέ για την νίκη κι ετοιμάζεται για την τελευταία του θητεία, βάση του Συντάγματος, στον προεδρικό θώκο.

Τα 21 χρόνια στην εξουσία είναι πολλά, αλλά τα πέρασε σχεδόν αλώβητα, ο Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την πολιτική του πορεία, στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Όμως τα ερωτηματικά παραμένουν, τόσο για την υγεία του Τούρκου Προέδρου, όσο και για την διαδοχή του στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μέχρι στιγμής κανένα από τα θέματα αυτά δεν έχει μπει στο μικροσκόπιο των πολιτικών αναλυτών, περιμένοντας το βράδυ της 28ης Μαΐου όταν και θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Στην τελική ευθεία ο Ερντογάν συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, να είναι σε επαφή με τους ψηφοφόρους και να τους κάνει αναγκαία την παρουσία του. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο εθνικό φρόνημα με κυρίαρχο σύνθημα τον «Τουρκικό Αιώνα» και για μια «Μεγάλη Δυνατή κι Ανεξάρτητη Τουρκία», επισκέπτεται τις επαρχίες για να συσπειρώσει τον κόσμο για να τον ψηφίσει.

Στο στόχαστρο του πάντα παραμένει η Δύση, το ΡΚΚ και το κίνημα Γκιουλέν, ενώ προωθεί το όραμα του για το δεύτερο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα έργα που ολοκλήρωσε στις δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία αυτός και το κόμμα του ΑΚΡ, αλλάζοντας με θετικό πρόσημο την Τουρκία.

Στο στρατόπεδο της Εθνικής Συμμαχίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται να τα έχουν χαμένα, χάνοντας ήδη την πρώτη από τις δυο βδομάδες που μεσολαβούν μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου, αναλώνοντας τον χρόνο τους σε ενδοσυμμαχικές συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Την ίδια ώρα οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Συμμαχίας, έχουν ενεργοποιηθεί, με ηγετικά στελέχη του Κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου, να αποχωρούν από το κόμμα και να εντάσσονται στην Λαϊκή Συμμαχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ομοίως στο Καλό Κόμμα της Ακσενέρ, άλλη μια συνιστώσα της Εθνικής Συμμαχίας υπό τον Κιλιτσντάρογλου, τα πράγματα δεν είναι καλά, καθώς οι αποχωρήσεις από το κόμμα συνεχίζονται και επαναπατρίζονται στον Ερντογάν, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς την πρόεδρο Μεράλ Ακσενέρ.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τόσο η Ακσενέρ, όσο και οι Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν που ενώθηκαν ενάντια στον Ερντογάν στην Εθνική Συμμαχία, προέρχονται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όπως και οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους, που δεν βλέπουν προοπτική στην αντιπολίτευση.

Όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς η αμφισβήτησή του από τους ηγέτες της Συμμαχίας αλλά και τους Δημάρχους Ιμάμογλου και Γιαβάς, τον αποδυναμώνει στα μάτια των ψηφοφόρων, οι οποίοι βλέπουν στον «Γκάντι της Τουρκίας» να μην έχει το πολιτικό σθένος να κυβερνήσει χωρίς την εποπτεία των υπόλοιπων.

Σε μια βεβιασμένη απόφαση μετά την ήττα του πρώτου γύρου, ο Κιλιτσντάρογλου, σκλήρυνε την ρητορική του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που ενόχλησε τους πιο δημοκρατικούς ψηφοφόρους, του τύποις σοσιαλιστικού κόμματος CHP, που ηγείται.

Θεωρήθηκε ως φυσική η στροφή σε πιο εθνικιστική ρητορική από τον Κιλιτσντάρογλου καθώς οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογκάν ανήκαν στην εθνικιστική πτέρυγα. Όμως τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας είχαν στηρίξει στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, του φιλοκουρδικού HDP, συμπεριλαμβανομένου.

Αυτή η στροφή λογικό είναι να αποτρέψει πολλούς ψηφοφόρους να στηρίξουν εκ νέου τον Κιλιτσντάρογλου, φοβούμενοι ότι θα επικρατήσουν οι εθνικιστές εντός της Συμμαχίας αν κερδίσει την Προεδρία, με κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο από αυτούς που υποστήριξαν οι αριστεροί και οι Κούρδοι.

Η αναμενόμενη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προκαλέσει τριγμούς στην ηγεσία του CHP με τον Κιλιτσντάρογλου, να τελειώνει άδοξα την πολιτική του καριέρα, όντας πολλαπλώς ηττημένος από τον Ερντογάν στα 12 χρόνια που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Η διαδοχή της ηγεσίας του CHP από τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι δεδομένη, αν και οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι συγκυριακή η ανάδειξη του ως πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή, όντας άπειρος και «λίγος» πολιτικά για να αντιπαρατεθεί με το σύστημα Ερντογάν.

Η νίκη του στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, και η διοίκηση του δεν ανταποκρίνονται σε έναν ηγέτη που θα μπορούσε να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να απομακρύνει τους διαδόχους του Ερντογάν

(Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος)