Γιάννης Τριήρης: Οι εκλογές δεν κερδίζονται από την αντιπολίτευση, χάνονται από την κυβέρνηση

Γιάννης Τριήρης: Οι εκλογές δεν κερδίζονται από την αντιπολίτευση, χάνονται από την κυβέρνηση
Δευτέρα, 24/04/2023 - 06:43

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και επισήμως από το Σάββατο 22 Απριλίου, όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Ό,τι και αν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -που είναι fake κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- οι εκλογές θα είναι ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι φιλικές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσκοπικές εταιρείες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Υπάρχει μια «σχολή» πολιτικής σκέψης, πάντως, που θεωρεί ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά χάνονται από την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να επιδείξει πολλές αποτυχίες και μάλιστα παταγώδεις, αλλά και επιτυχίες, με τις μεν αποτυχίες να κρύβονται ή να καλύπτονται από τα φιλικά της μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντίθετα με τις επιτυχίες που υπερτονίστηκαν και συνεχίζουν να υπερτονίζονται.

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πλέον πρόσφατη αλλά και μακράς διαρκείας αποτυχία της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια και πληθωρισμός και μάλιστα σε ζωτικής σημασίας προϊόντα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται σε υψηλά επίπεδα σχεδόν της τάξης του 15%, ενώ φωτιά έχουν πάρει πολλούς μήνες τώρα οι τιμές των καυσίμων είτε πρόκειται για τις μεταφορές είτε για την θέρμανση είτε για την παραγωγική διαδικασία.

Και όπως είναι αποδεδειγμένο η οικονομία ή πιο λαϊκά η «τσέπη» για τον κάθε πολίτη αποτελεί το βασικό κριτήριο για το που θα κατευθύνει τη ψήφο του.

Και η απερχόμενη κυβέρνηση δεν τα πήγε καθόλου καλά, έστω και αν επιχείρησε να αμβλύνει το πρόβλημα με τα ψευτοεπιδόματα που κάθε τόσο έδινε στους εξαθλιωμένους και μόνο πολίτες, ξεχνώντας όμως το σύνολο της μεσαίας τάξης.

Πέραν της αποτυχίας στον στίβο της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών η κυβέρνηση έχει υποπέσει και σε ένα ακόμη βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα αυτό των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων που θίγει τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

Επίσης, ελέγχεται για σωρεία απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και «δικούς» της ανθρώπους, καθώς και για τα πεπραγμένα βουλευτών και στελεχών της στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ακόμη, όσο και αν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επιτυχία της, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, καθώς στη χώρα πήρε μαύρη πρωτιά σε θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Και βέβαια της «χρεώνεται» η τραγωδία του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς στην πλειοψηφία τους νέους.

Από την άλλη στα θετικά που πιστώνονται στην κυβέρνηση, κυρίως όμως από τους διεθνείς οίκους και όχι από τους απλούς πολίτες που ψηφίζουν είναι η βελτίωση κάποιων μακροοικονομικών οικονομικών μεγεθών, η προσπάθεια ψηφιοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου και η εξωτερική πολιτική, που πάντως πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν πριν από τις εκλογές είναι αν οι πολίτες θεωρούν θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο των πεπραγμένων της κυβέρνησης και πόσοι από αυτούς θα την επιλέξουν στις επικείμενες εκλογές.