Γιάννης Τριήρης: Μήπως στην κυβέρνηση νομίζουν ότι οι «καυτές» αυξήσεις … θα μας ζεστάνουν;

Γιάννης Τριήρης: Μήπως στην κυβέρνηση νομίζουν ότι οι «καυτές» αυξήσεις … θα μας ζεστάνουν;
Δευτέρα, 19/09/2022 - 07:24

Πέρασε ήδη μια εβδομάδα και βάλε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και επί της ουσίας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να ελαφρύνουν τους πολίτες από την ενεργειακή ακρίβεια δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Ακόμη και για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που τους προηγούμενους μήνες υπήρχε ένα ξεκάθαρο τοπίο, δεν γνωρίζουν οι Έλληνες τι ακριβώς θα ισχύσει.

Πολύ μπλεγμένα τα λένε οι κυβερνώντες. Μπλέκουν τον περιορισμό της κατανάλωσης με την επιδότηση, μιλώντας για σύγκριση των περσινών καταναλώσεων με τις φετινές, βάζουν κλιμάκια στην κατανάλωση που θα μικραίνουν τις επιδοτήσεις δημιουργώντας στην κυριολεξία ένα σκοτεινό τοπίο για το τι θα πληρώνουν τελικά οι καταναλωτές.

Ειδικά η σύγκριση περσινής και φετινής κατανάλωσης για τον καθορισμό της επιδότησης στο ρεύμα είναι πέρα για πέρα άδικη. Μόνο να φανταστεί κανείς ένα σπίτι που πέρσι διέμενε μόνο ένα άτομο, αλλά φέτος αυτό το άτομο έχει σύντροφο και παιδί. Προφανώς θα αυξήσει την κατανάλωση αντί να την μειώσει και γι΄ αυτό θα τιμωρηθεί. Να μην συζούσε και να μην έκανε παιδί. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αποφάσισαν οι επιδοτήσεις να δίνονται μετά από σύγκριση.

Το γιατί είναι πολύ απλό. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πολίτες που είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχει και άλλη τεράστιας πολιτικής εξυπνάδας πρόταση, σχετικά με την θέρμανση των νοικοκυριών. Ξηλώστε το φυσικό αέριο και βάλτε πάλι καυστήρες πετρελαίου, προτρέπουν οι κυβερνώντες. Μιλάμε για μεγάλους εγκέφαλους. Μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το σκεφτούν.

Ακόμη βέβαια δεν έχουμε ακούσει τα χειρότερα. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επιδότηση για το φυσικό αέριο. Διαρροές γίνονται μόνο από το κυβερνητικό επιτελείο, για να «κόψουν» αντιδράσεις.

Το μεγάλο «μπαμ» στις τιμές του φυσικού αερίου που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι αναπόφευκτο.

Αλλά είπαμε ας ξηλώσουν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Και αν δεν μπορούν να βάλουν και πάλι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, λόγω δυσθεώρητου κόστους, τότε όσοι έχουν τζάκι ας αγοράσουν καυσόξυλα.

Και αν δεν έχουν τζάκι ας αγοράσουν σόμπες πέλετ, είναι και της μόδας.

Μόνο που σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στα καυσόξυλα έχουν σημειώσει αυξήσεις σχεδόν 50%. Από μια μέση τιμή 100 ευρώ το κυβικό μέτρο τώρα πωλούνται προς 150 ευρώ.

Όσο για το πέλετ οι αυξήσεις είναι 100% με τη συσκευασία των 15 κιλών να πωλείται ως και 10,5 ευρώ, από 5,5 ευρώ το 2021.

Αλλά είπαμε για όλα φταίει ο … Πούτιν, όχι η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει την αισχροκέρδεια και η άρνηση της να στηρίξει με τους καταναλωτές.

Εκτός και αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι με τις «καυτές» αυξήσεις σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ακόμη και καυσόξυλα και πέλετ θα … ζεσταθούμε!