Γιάννης Τριήρης: Η κυβερνητική «ενεργειακή» τιμωρία για τους πολύτεκνους και όχι μόνο

Γιάννης Τριήρης: Η κυβερνητική «ενεργειακή» τιμωρία για τους πολύτεκνους και όχι μόνο
Τρίτη, 20/09/2022 - 07:27

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν μπορούν να βρουν λύσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες από την ενεργειακή ακρίβεια -και όχι μόνο- και πελαγοδρομούν σχεδιάζοντας μέτρα που πλήττουν μεγάλες και άκρως «ευαίσθητες» κατηγορίες.

Αν επαληθευτούν, σήμερα Τρίτη, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να θεσπίζει κλιμακωτή επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά, τότε θα έχει διαπράξει ένα ακόμη τεράστιο σφάλμα που «ακουμπάει» σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, το δημογραφικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, την υψηλότερη επιδότηση θα έχουν τα νοικοκυριά που θα καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα , η επιδότηση θα μειώνεται για τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και θα υπερ-μειώνεται για καταναλώσεις από 1.000-1.500 κιλοβατώρες.

Ποιοι είναι οι πρώτοι που τιμωρούνται με αυτό το μέτρο. Μα φυσικά οι πολύτεκνοι. Γιατί όσα περισσότερα μέλη έχει ένα νοικοκυριό, τόσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνει, για μαγείρεμα, για πλυντήρια, για θερμοσίφωνα.

Αυτό, δεν μπορούσε να το σκεφτεί κάποιος από το κυβερνητικό επιτελείο; Τόσο δύσκολο είναι;

Την στιγμή που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ραγδαία η μείωση του πληθυσμού της χώρας μας, είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει κυβέρνηση που τιμωρεί τόσο σκληρά τους πολύτεκνους;

Δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση των «αρίστων» ότι τα χρόνια των μνημονίων ( και συγκεκριμένα την περίοδο 2011-2021) ότι ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 441.000 άτομα;

Και τώρα τι κάνουν κόβουν ή έστω μειώνουν τις επιδοτήσεις στο πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες, οι οποίες σίγουρα και δεν επαρκούν για μια πολύτεκνη οικογένεια;

Αν μη τι άλλο ας δουν το πρόβλημα και ας το διορθώσουν. Οι επιδοτήσεις στους πολύτεκνους θα πρέπει να είναι οριζόντιες και χωρίς «κλιμάκια» που να τις «ψαλιδίζουν».

Και βέβαια ότι η κλιμακωτή επιδότηση, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα μόνο στους πολύτεκνους, αλλά και στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών.

Το είπε ξεκάθαρα και ο πλέον ειδήμονας, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Οι μετρήσεις για τις καταναλώσεις ρεύματος γίνονται κάθε τετράμηνο, και έτσι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού. «Οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες», είπε ο κ. Μανιάτης και τόνισε ότι εφόσον δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν μείωση, ακόμη και αν αυτή έχει επιτευχθεί.

Και αυτό, διότι, τα νοικοκυριά που έχουν λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, την ώρα που θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος. Όσοι πάλι επέλεξαν δίμηνο ή ανά μήνα, θα χρεωθούν «κατά προσέγγιση καταναλώσεις», πριν γίνει πραγματική μέτρηση.

Ο ορισμός της προχειρότητας από μέρους της κυβέρνησης.