Οι ενεργειακές πολιτικές που θα υποστηριχθούν μέσω ΕΣΠΑ

Οι ενεργειακές πολιτικές που θα υποστηριχθούν μέσω ΕΣΠΑ
Πέμπτη, 09/07/2020 - 22:48

Τις ενεργειακές επιλογές πολιτικής της χώρας που προβλέπεται να υποστηριχθούν μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ, παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στο πλαίσιο της ομιλίας στο συνέδριο «Ξεπερνώντας την Πανδημία: Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία: RESET» που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative.

Όπως ανέφερε αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής του ΕΣΠΑ αποτελεί, επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποτελεί ένα λεπτομερειακό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Αναλύοντας τις ενεργειακές επιλογές πολιτικής της χώρας που προβλέπεται να υποστηριχθούν μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ, ο κ. Σκάλκος, ξεχώρισε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, την προώθηση και βελτίωση της οικιακής αυτονομίας με αξιοποίηση ΑΠΕ, την προώθηση της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη, την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης των νησιών σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την ενίσχυση διασυνοριακών έργων διασύνδεσης, καθώς και την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων δικτύου και εξοπλισμού αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντικά αυξημένη αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση για δράσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την κυκλική οικονομία, την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων και τη γαλάζια ανάπτυξη. Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής στις δράσεις αυτές ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ.

Στους παραπάνω πόρους ο κ. Σκάλκος ανέφερε πως αναμένεται να προστεθούν ακόμη 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, επιπλέον πόροι από χρηματοδοτικά μέσα όπως το Ηorizon Εurope και το Connecting Europe Facility, το μηχανισμό εγγυήσεων InvestEU, εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, ήδη, σήμερα χρηματοδοτεί έργα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA’s και SMP’s.