Γεωθερμία: Ενίσχυση των επενδύσεων σε κτίρια, βιομηχανία και αγροτικό τομέα

Γεωθερμία: Ενίσχυση των επενδύσεων σε κτίρια, βιομηχανία και αγροτικό τομέα
Τετάρτη, 24/01/2024 - 06:35

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρόσφατο ψήφισμα της ζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Γεωθερμία.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρόσφατο ψήφισμα της ζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη γεωθερμική ενέργεια για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την ενίσχυση των επενδύσεων σε κτίρια, βιομηχανία και γεωργικούς τομείς σε ολόκληρη την Ένωση. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη για μια Γεωθερμική Βιομηχανική Συμμαχία για την επιτάχυνση των βέλτιστων πρακτικών και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. Εναρμονισμένο ασφαλιστικό σύστημα μετριασμού του οικονομικού κινδύνου. Ενθάρρυνση των κρατών μελών να σχεδιάσουν εθνικές στρατηγικές για τη γεωθερμία, όπως αυτές των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Κροατίας και της Ιρλανδίας και τέλος υποστήριξη περιοχών σε μετάβαση και περιοχών άνθρακα στη μετάβαση στη γεωθερμία.

Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας, Philippe Dumas το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει τη γεωθερμική ενέργεια σταθερά στο ραντάρ πολιτικής της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αγνοήσει μια τόσο ισχυρή έγκριση.

Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας, ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων κατά τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία ήταν «αξιοσημείωτη» και πρόσθεσε ότι η γεωθερμική τηλεθέρμανση «μπορεί να προσφέρει προσιτή ενέργεια στις πόλεις» για να διευκολύνει μαζική μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/01/2024 - 06:38