Με σύμμαχο τον καιρό υποχωρούν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας

Με σύμμαχο τον καιρό υποχωρούν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας
Τετάρτη, 24/01/2024 - 06:38

Τα συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) μειώθηκαν στα 27 ευρώ ανά κιλοβατώρα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ οι ενδοσυνεδριακές χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και στη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες.

Πτωτικά κινούνται και σήμερα Τετάρτη οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου να υποχωρούν σε χαμηλό έξι μηνών. Ειδικότερα τα συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) μειώθηκαν στα 27 ευρώ ανά κιλοβατώρα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ οι ενδοσυνεδριακές χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και στη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες.

Αν και οι άνεμοι που προκάλεσε η καταιγίδα «Isha» έφεραν προβλήματα στα ταξίδια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας προσφέρει μεγάλη ανάσα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης μετά το πρόσφατο κύμα ψύχους.
Μετά την «Isha» θα ακολουθηθεί η καταιγίδα «Jocelyn», φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Ευρώπη επωφελείται από τις εγκαταστάσεις-ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, εκτός από μερικά διαλείμματα ψύχους.

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών ενέργειας υπό έλεγχο μετά μια πρόσφατη άνοδο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σκανδιναβική αιολική ενέργεια αυξήθηκε σε ρεκόρ 25.723 μεγαβάτ. Η αιολική παραγωγή στη Γερμανία οδεύει προς νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε επιτευχθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω από το υψηλό του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθούσε να καλύπτει περίπου το 50% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας νωρίς τη Δευτέρα, με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει μόνο το 20% περίπου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου.