Τι προβλέπεται για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Τι προβλέπεται για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας
Δευτέρα, 08/01/2024 - 06:21

Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγοριτκής Ανάπτυξης ορίζει τις προϋποθέσεις εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Σε διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων επιταχύνεται η διαδικασία των εκτιμητών από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel, ενώ εισάγει αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια. Ορίζει όμως και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης του άρθρου 33 του νομοσχεδίου επισημαίνεται πως «ρυθμίζεται ο αναγκαίος συγκερασμός μεταξύ αφενός της γεωργικής δραστηριότητας, αφετέρου δε της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εν λόγω περιοχών και για τις δύο δραστηριότητες, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις».

Ειδικότερα το άρθρο 33 ορίζει πως «η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241)».

Προϋπόθεση βέβαια οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης να μην υπερβαίνουν το 0,8% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Προβλέπεται επίσης, πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Στο άρθρο 34 προβλέπεται ακόμα πως στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, «εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιμνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων».