Περιφέρεια Κρήτης: Αρνητική Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επί της ΣΜΠΕ υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Περιφέρεια Κρήτης: Αρνητική Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επί της ΣΜΠΕ υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Τετάρτη, 13/12/2023 - 14:32

Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, με μοναδικό προς εξέταση θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), στην περιοχή Λασιθίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενου κοινού. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, η οποία διαμορφώθηκε συνδυάζοντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής εκφράζει την απόρριψη του προτεινόμενου από τη μελέτη, σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου. Ταυτόχρονα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξετάσει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, τα οποία καθορίζουν το μέλλον του νησιού. Δουλεύουμε σκληρά, μελετάμε σε βάθος και συζητάμε, έχουμε καταθέσει την ψυχή μας, για το καλό της Κρήτης. Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο Νίκος Ξυλούρης.