Στην τελική ευθεία οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις και ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχείων

Στην τελική ευθεία οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις και ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχείων
Τετάρτη, 13/12/2023 - 06:20

Έρχεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες με μπαταρίες για επιχειρήσεις.

Στις επόμενες 30 ημέρες αναμένεται να τρέξουν δυο πολυαναμενόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Πρόκειται για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες με μπαταρίες για επιχειρήσεις. Τη σχετική προαναγγελία έκανε χθες μιλώντας σε συνέδριο ΣΕΤΕ με τίτλο «Reframing Tourism», η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Στόχος είναι κάθε επιχείρηση να γίνει prosumer, δηλαδή και παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας και αυτό θα είναι εφικτό μέσω χρηματοδοτικών και ρυθμιστικών εργαλείων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα» ανέφερε η κ. Σδούκου.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προβλέπεται πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του 50% της ενεργειακής αναβάθμισης τουριστικών καταλυμάτων. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα δεσμεύονται να αποδείξουν πως η επένδυση θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 40% και 30% έως 35% μειωμένες εκπομπές άνθρακα.

Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα είναι στον αέρα τον επόμενο μήνα θα αφορά στην επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης για την παραγωγή ενέργειας. Θα είναι συνολικής χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου. Η κ. Σδούκου παραδέχτηκε πως τα εμπόδια ενεργειακής μετάβασης των ξενοδόχων, το υψηλό κόστος ενέργειας και η δυσκολία πρόσβασης στο δίκτυο, είναι αντικειμενικά, για αυτό και τα εργαλεία του κράτους «είναι χρηματοδοτικά και ρυθμιστικά». Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε κορεσμένα δίκτυα, είναι γεγονός πως θέλουν να μπουν φωτοβολταϊκά σε πολλές επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει εντολή σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο δίκτυο».

Την ίδια ώρα πρωτοβουλίες για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων σχεδιάζει και το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει αλλαγές στην πιστοποίηση και τον έλεγχο των επενδύσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο. Ο υπουργός σημείωσε ενώπιον των μελών του ΣΕΤΕ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αξιολόγηση του εκάστοτε επενδυτικού πλάνου, αλλά του ελέγχου της πιστοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ολόκληρη η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια, ενώ προσεχώς νομοθετείται διάταξη που θα δίνει μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό πριν από το 2010.

Για τη μείωση αυτών των καθυστερήσεων, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί την αξιολόγηση των σχεδίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε ο οριστικός πίνακας των επιλέξιμων σχεδίων να αναρτάται αμέσως όταν λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, ενώ θα τυποποιηθούν οι επιλέξιμες δαπάνες. Βάσει αυτών των αλλαγών, που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, η διάρκεια αξιολόγησης θα μειωθεί από ένα έως δύο χρόνια. «Από εδώ και πέρα τα κριτήρια θα είναι απόλυτα αντικειμενικά και μεγάλη βαρύτητα θα έχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής μονάδας που θα θέλει να ενταχθεί. Θα ισοδυναμεί με περισσότερα μόρια στην περίπτωση που έχει χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλή ποσότητα αποβλήτων», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο projects συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, έργα 4,5 δισ. έχουν καταταγεί στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού εντάχθηκαν έργα 1 δισ. ευρώ.