Τα 6+1 νησιά που πρασινίζουν και οι διεθνείς συνεργασίες

Τα 6+1 νησιά που πρασινίζουν και οι διεθνείς συνεργασίες
Δευτέρα, 04/12/2023 - 06:20

Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν μια σειρά έργα σε νησιά με στόχο την απανθρακοποίηση του και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια σε εκείνα που δεν θα είναι εφικτή η διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα θα υλοποιηθούν έργα στο πλαίσιο ανάπτυξης υβριδικών συστημάτων.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Clean energy for EU islands που στόχο έχει να ωθήσει στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία ευρωπαϊκά νησιά μέσω 100% ΑΠΕ, έως το 2030 ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η επιλογή 30 νησιών, όπου θα υλοποιηθούν τέτοια έργα. Τα νησιά αυτά από 10 ευρωπαϊκές χώρες θα είναι η αρχή σε μια προσπάθεια και άλλα νησιά να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο. Σε σχέση με τη χώρα μας 6 νησιά επελέγησαν και συγκεκριμένα:Αστυπάλαια, Ικαρία, Λέσβος, Μεγίστη, Τήλος, Ψαρά με το δίκτυο ΔΑΦΝΗ που αποτελεί εθνικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Clean energy for EU islands να παρέχει υποστήριξη, σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς της Γραμματείας διαχείρισης της πρωτοβουλίας, σε όλα τα νησιά ώστε να επιτύχουν τους απαιτητικούς τους στόχους και σχέδια. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι συνεργαζόμενοι φορείς των 6 νησιών καθώς και οι βασικοί στόχοι, αλλά και τα προτεινόμενα έργα.

Ποια είναι η πρωτοβουλία GR-Eco Islands

Μια ακόμα πρωτοβουλία που επιδιώκει το «πρασίνισμα» των νησιών είναι η“GR-eco Islands” η οποί κινητοποιεί πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Tαμείο Δίκαιης Μετάβασης και τοΤαμείο Απανθρακοποίησης. Πρώτο «έξυπνο» νησί ήταν η Αστυπάλαια. Ακολούθησε νησί της Χάλκης εγκαινιάζοντας επίσημα την πρωτοβουλία και τώρα έρχεται η σειρά του Πόρου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar υπέγραψαν, την Παρασκευή στο ελληνικό περίπτερο της COP28 στο Ντουμπάϊ, συμφωνία συνεργασίας, που εδραιώνει τη δέσμευση της κρατικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης υποδομής στον Πόρο. Στόχος μεταξύ άλλων να απαλλαγούν οι θαλάσσιες μεταφορές από τον άνθρακα μέσω της εισαγωγής ενός, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα, υλοποιώντας καινοτόμα έργα, όπως ο βιώσιμος μετασχηματισμός μικρών νησιωτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Eco Islands” ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου,. Σημείωσε πως « σε μια εποχή που η διεθνής συνεργασία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται σε ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα νησιωτικά έθνη. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που η Masdar μοιράζεται το όραμά μας για το “πρασίνισμα” των ελληνικών νησιών, θέτοντας ένα αξιέπαινο παράδειγμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να επεκτείνει την πρωτοβουλία “GR-Eco Islands”, με στόχο την υλοποίησή της σε όλα τα ελληνικά νησιά».