ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πενταετές πλάνο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ 3.500 MW

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πενταετές πλάνο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ 3.500 MW
Παρασκευή, 24/11/2023 - 05:58

Παραμένει ο στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή να ξεπεράσει τα 6.000 MW στο τέλος της δεκαετίας.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι 905 MW στο τέλος του 2022 μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο στις ΑΠΕ έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Προ επτάμηνου η θυγατρική ΤΕΡΝΑ υπέγραψε σύμβαση με την ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ Ι Μ.Α.Ε. για την κατασκευή του έργου «Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας» ισχύος 680 MW, το οποίο αφορά Έργα Οδοποιίας και Διάνοιξης Σηράγγων Προσαγωγής του έργου της αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας, προϋπολογισμού 587,3 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση της από 10.11.2022 υπάρχουσας σύμβασης πρόδρομων εργασιών, προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 623,58 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW. Στη βάση αυτή, προ μηνών η ΤΕΡΝΑ υπέγραψε σύμβαση με την ΦΟΙΒΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. για την κατασκευή του έργου «Μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, συνολικής ονομαστικής ισχύος 550 MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» των Δήμων Εορδαίας & Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Έργων Σύνδεσης αυτού με το Σύστημα», ποσού 178,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW, έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει τα 6.000 MW στο τέλος της δεκαετίας. Δηλαδή θα πρέπει μέσα στην προσεχή πενταετία να αναπτύξει νέες ΑΠΕ 3.500 MW. Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η απόκτηση της πρώτης άδειας έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα συνολικής ισχύος 400MW.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2023 - 08:40