Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Επενδύσεις με το «κλειδί στο χέρι»- Βγαίνει δεύτερο πακέτο πιλοτικών έργων

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Επενδύσεις με το «κλειδί στο χέρι»- Βγαίνει δεύτερο πακέτο πιλοτικών έργων
Παρασκευή, 24/11/2023 - 06:02

Εντός της επόμενης τριετίας θα διενεργηθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση της εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος περίπου 400 MW.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην αιολική ενέργεια, εξήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραδώσει επενδύσεις «με το κλειδί στο χέρι» ενώ όπως εντός της επόμενης τριετίας θα διενεργηθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση της εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος περίπου 400 MW.

Όπως είναι γνωστό εξάλλου έχουν ήδη δοθεί οι πρώτες άδειες για την εγκατάσταση πιλοτικών υπεράκτιων έργων σταθερής έδρασης συνολικής ισχύς ισχύος 600 MW.
Αυτό αποτελεί κα ένα σημείο για το οποίο η αγορά εκφράζει σκεπτικισμό, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναγνωρίζουν πως από το ΥΠΕΝ έχει χαραχτεί στρατηγική για την ανάπτυξη του τομέα που προσελκύει ξένους επενδυτές και η ΕΔΕΥΕΠ προετοιμάζει με ικανοποιητικούς ρυθμούς το project. Ο φόβος που εκφράζεται από την αγορά είναι ότι έργα της τάξεως του 1 GW θα κατασκευαστούν ως πιλοτικά, τη στιγμή που ο ηλεκτρικός χώρος ο οποίος θα δεσμευθεί σε πρώτη φάση από τον ΑΔΜΗΕ για υπεράκτια αιολικά, είναι της τάξης των 2 GW, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές και η όλη προσπάθεια να περιοριστεί στα πιλοτικά έργα.

Πάντως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥΠ το πρώτο κύμα της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών θα είναι της τάξης των 4,6 GW και οι ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης τα πλωτά πιλοτικά έργα προωθούνται με στόχο την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς όπως τα καλώδια ή τα ναυπηγεία. Η επιλογή των επενδυτών που θα αναλάβουν τα πιλοτικά έργα θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία σχεδιάζεται να προηγηθεί των μεγάλων διαγωνισμών για υπεράκτια έργα στο τέλος της δεκαετίας.

Οι ανησυχίες της αγοράς εστιάζονται στο χρόνο που θα χρειαστεί για την εκπόνηση με ευθύνη της πολιτείας των μελετών που θα οδηγήσουν στους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και στην αδειοδότηση και δεύτερου κύματος πλωτών πιλοτικών έργων.
Το δεύτερο σημείο της κυβερνητικής πολιτικής που προκαλεί ανησυχίες αφορά τα μεγάλα έργα που όπως είπε ο κος Σκυλακάκης, θα γίνουν μέσω διαγωνισμών «με το κλειδί στο χέρι» και θα είναι αδειοδοτημένα, αν όχι σε ποσοστό 100%, τουλάχιστον σε ποσοστό 90%. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα επιδιωχθεί να έχουν εκπονηθεί ακόμη και οι περιβαλλοντικές μελέτες ενώ θα εκπονηθούν αναλυτικές μελέτες βυθού όπως και ανεμολογικές. Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό με αυτό τον τρόπο οι ξένοι επενδυτές που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης, αφού οι μελέτες θα έχουν προετοιμαστεί από το Δημόσιο.

Ωστόσο η ανησυχία της αγοράς είναι έντονη σε ότι αφορά τους χρόνους αλλά και την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την εκπόνηση των προαναφερόμενων μελετών.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του Παναγιώτη Λαδακάκου προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση λεπτομερών και αξιόπιστων μελετών που θα είναι αποδεκτές από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων.

Μάλιστα επέμεινε ότι η όλη υπόθεση δεν πρέπει να σέρνεται για μεγάλο διάστημα και βεβαίως δεν θα πρέπει να δοθούν στους επενδυτές πρόχειρες μελέτες που θα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Πρέπει να βρεθούν οι πόροι και να εκπονηθούν οι μελέτες σε 6-8 μήνες διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η όλη προσπάθεια είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδακάκος .