Οι ευρωπαϊκοί γίγαντες της αιολικής ενέργειας προετοιμάζονται για μαζικές απώλειες και διαγραφές

Οι ευρωπαϊκοί γίγαντες της αιολικής ενέργειας προετοιμάζονται για μαζικές απώλειες και διαγραφές
Παρασκευή, 03/11/2023 - 11:25

Το άσχημο κλίμα που εξαπλώνεται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι μετοχές της SolarEdge Technologies Inc. με έδρα το Ισραήλ υπέστησαν τη μεγαλύτερη κατάρρευση στη δημόσια ιστορία της εταιρείας, έχει πλέον εξαπλωθεί και στον ευρωπαϊκό κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Πρόκειται για την εκτίναξη του κόστους και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού - όλα αυτά οδήγησαν τη SolarEdge να προειδοποιήσει ότι τα έσοδα, το μικτό περιθώριο κέρδους και τα λειτουργικά κέρδη του γ' τριμήνου θα είναι όλα κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο των προηγούμενων προβλέψεων της εταιρείας.

Τώρα, οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας Ørsted A/S και Siemens Energy αντιμετωπίζουν ζημίες και διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις τους στον τομέα της αιολικής ενέργειας συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Η Ørsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, έχει σημάνει συναγερμό για πιθανές απομειώσεις ύψους έως και 28,4 δισ. δανικών κορόνων (3,7 δισ. ευρώ) στο χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ χάρη σε εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αναζητήσει πιο κερδοφόρα συμβόλαια με τις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία έχει επίσης καταργήσει δύο αιολικά έργα στο Νιου Τζέρσεϊ, τα έργα Ocean Wind 1 και 2, ισχύος 2.248 MW, αλλά λέει ότι θα προχωρήσει με το έργο Revolution Wind στα ανοιχτά του Κονέκτικατ και του Ρόουντ Άιλαντ, μια κοινοπραξία 50-50 με την Eversource. Η Ørsted έχει προβλέψει ζημίες τρίτου τριμήνου ύψους 12 δισεκατομμυρίων κορόνων (1,6 δισ. ευρώ), τις χειρότερες τριμηνιαίες ζημίες από το 2015, όταν η εταιρεία επικεντρώθηκε περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα και τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ørsted ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πωλήσει το 50% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Gode Wind 3 στη Γερμανία έναντι 473 εκατ. ευρώ.

«Τα Ocean Wind 1 και 2 έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από μακροοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η Ørsted.

«Η Orsted είναι ένας μεγάλος παίκτης στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους, οπότε υπάρχει η αντίληψη στην αγορά ότι αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ζητήματα που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν και σε άλλους προγραμματιστές», δήλωσε στο Bloomberg η στρατηγικός αναλυτής της ABN Amro Bank NV λαρίσα Φριτζ.

Η Ørsted δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής αιολικής ενέργειας που βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας Equinor ASA πραγματοποίησε απομείωση ύψους 300 εκατ. δολαρίων σε υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ, ενώ ο κορυφαίος κατασκευαστής τουρμπίνων της Κίνας Xinjiang Goldwind Science & Technology Co. ανέφερε την Παρασκευή ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 98%.

Οι μετοχές της Ørsted έχουν καταρρεύσει κατά 61,3% σε διάστημα ενός έτους σε χαμηλό πενταετίας.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ομότιμης γερμανικής εταιρείας της Ørsted, της Siemens Energy, σημείωσαν άλμα σχεδόν 13% στην ενδοσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Τετάρτης, αφού ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Τζόε Κέσερ δήλωσε ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και ότι επιδιώκει εγγυήσεις και όχι ένεση μετρητών.

«Η εταιρεία προφανώς δεν χρειάζεται χρήματα από το κράτος», φέρεται να δήλωσε ο Κέσερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag, προσθέτοντας ότι «όλοι οι τομείς, εκτός από την αιολική δραστηριότητα, πάνε καλά, εν μέρει καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Αν ως επενδυτής διαβάσεις την «κρατική ενίσχυση», τότε ο πανικός είναι προ-προγραμματισμένος»

Η Siemens Energy βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ύψους έως και 16 δισ. ευρώ για μακροπρόθεσμα έργα, αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι ζημίες στον προβληματικό τομέα των ανεμογεννητριών της είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις. Η Siemens λέει ότι χρειάζεται τα εχέγγυα για τα έργα επειδή οι οικονομικές προοπτικές για την επιχείρηση ανεμογεννητριών της συνέχισαν να επιδεινώνονται. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναδιοργανώνει το τμήμα με κόστος έως και 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κέρστιν Άλχφοντ, οικονομική διευθύντρια της Vattenfall AB, οι εταιρείες αυτές αντιμετώπισαν αυξήσεις κόστους έως και 40% τους τελευταίους 18 μήνες, καθιστώντας πολλά έργα ασύμφορα. Η ίδια η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας αναγκάστηκε να βάλει στο ράφι ένα γιγαντιαίο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά κερδοφόρο, ακόμη και με τις εγγυήσεις που υπήρχαν σε δημοπρασία που κέρδισε πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, καμία ενεργειακή εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά στη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών έργων ισχύος 5 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά επειδή αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η προσφορά στο τραπέζι ήταν πολύ χαμηλή για να αντικατοπτρίζει την εκτίναξη του κόστους.

Αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τα σχέδια του Ρίσι Σούνακ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και καθιστά επίσης πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της να φτάσει τα 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Η τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση όρισε μέγιστη τιμή 44 λίρες ανά μεγαβατώρα για την τελευταία δημοπρασία, την οποία οι προγραμματιστές έκριναν πολύ χαμηλή λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά στη Γερμανία, όπου οι ευρωπαϊκοί γίγαντες πετρελαίου και φυσικού αερίου BP Plc και TotalEnergies κέρδισαν το σύνολο της προσφερόμενης χωρητικότητας στη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών συστημάτων 7GW της χώρας, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της.

Η BP εξασφάλισε μισθώσεις σε δύο περιοχές της Βόρειας Θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Χέλγκολαντ με συνολικό δυναμικό παραγωγής περίπου 4 γιγαβάτ, καταβάλλοντας συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νέες τοποθεσίες -τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα της BP στη Γερμανία- θα διπλασιάσουν σχεδόν τον παγκόσμιο αγωγό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, η TotalEnergies --μέσω τοπικών θυγατρικών-- εξασφάλισε τις άλλες δύο τοποθεσίες έναντι συνολικού τιμήματος 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γερμανία διαθέτει επί του παρόντος 8,4GW λειτουργικής υπεράκτιας αιολικής ισχύος.