Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των αιολικών – Πώς απαντά η ΕΕ

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των αιολικών – Πώς απαντά η ΕΕ
Δευτέρα, 02/10/2023 - 06:30

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μέσα στο μήνα να αποκαλύψει μέτρα για να στηρίξει την παραγωγή ενέργειας από αιολικά, με φόντο τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη τους όπως τα εμπόδια στην αδειοδότηση.

Το πακέτο μέτρων θα έχει ως στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης για αιολικά έργα, να βοηθήσει στη διασφάλιση σταθερών προμηθειών δήλωσε πριν λίγες ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Ε.Ε. τόνισε ότι η αιολική βιομηχανία, που είναι τόσο σημαντική, αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει τη στροφή της προς μια βιώσιμη οικονομία και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια. Η αδειοδότηση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ταχεία επέκταση της αιολικής ενέργειας. Περίπου 80 GW αιολικών έργων εξακολουθούν να έχουν κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει ήδη εισαγάγει νέους καλούς κανόνες φέτος που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνσή της. Αλλά δεν έχει επισημανθεί αρκετά μέχρι τώρα ότι χωρίς ταχύτερη αδειοδότηση σε εθνικό επίπεδο δεν θα επιτύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους επισημαίνει η WindEurope.

Η ΕΕ συζητά ήδη ορισμένες προηγούμενες προτάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, όπως ο νόμος Net Zero, ο οποίος καλεί το μπλοκ να κατασκευάζει εγχώρια τουλάχιστον το 40% των αναγκών του σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας έως το 2030. Ωστόσο, μια βασική ανησυχία είναι ότι, παρά τη μαζική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων τιμών των πρώτων υλών και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως αναφερόμενος στο αιολικό δυναμικό της Ιρλανδίας, o γενικός γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας Kristian Ruby έθεσε μερικά σημεία όπως την ολοκλήρωση της νομοθεσίας. Σημείωσε πωςη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια ευκαιρία για την αιολική βιομηχανία:Είναι θετικό ότι η μεταρρύθμιση, όπως έχει σήμερα, εγγυάται κάποιο είδος σταθερότητας για τους επενδυτές και εστιάζει σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την αιολική βιομηχανία «μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας». Αλλά η αιολική ενέργεια μπορεί να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη. Θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι για την κατασκευή αιολικών πάρκων –τουλάχιστον 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας έως το 2030 και δισεκατομμύρια επενδύσεις σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ. Υπάρχει όμως έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες.