Mytilineos: Στην «πρίζα» το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Χιλή

Mytilineos: Στην «πρίζα» το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Χιλή
Δευτέρα, 28/08/2023 - 06:51

Ανάμεσα στις χώρες που επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της η εταιρία η Χιλή, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύνδεση με το δίκτυο του έργου «Willka», στην περιοχή Αrica.

Τον προηγούμενο μήνα η Mytilineos τόνιζε στα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους πως «η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των 4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 8,5 GW, το Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS πλέον ξεπερνά τα 13GW, μία συνολική αύξηση ~4,2GW (ή 46%), στο Α’ εξάμηνο του 2023».

Ανάμεσα στις χώρες που επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της η εταιρία η Χιλή, όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύνδεση με το δίκτυο του έργου «Willka», στην περιοχή Αrica. Πρόκειται σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρίας στο LinkedIn «για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 109MWp με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή άνω των 270GWh. Το έργο «Willka» αποτελεί το πρώτο εκ των τεσσάρων έργων στο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos στη Χιλή, το οποίο αναμένεται να υπερβεί συνολικά τα 590 MW, ανεβάζοντας σε πάνω από 1GW τις συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στη χώρα. Το συγκεκριμένο ορόσημο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δέσμευσή μας στην πράσινη ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά στη Χιλή, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής».

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καλύψει τις ανάγκες για περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά. Εκτός από τη Χιλή η εταιρία τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωνε την κατασκευή πέντε φ/β έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν το 2026 και θα παράγουν ενέργεια για 200.000 σπίτια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινήσεις της Mytilineos στη λιανική αγορά καθώς μετά την εξαγορά της Watt+Volt το 2022 την ενσωμάτωση της VOLTERRA σειρά είχε πριν λίγες ημέρες και η εξαγορά της EFA Energy. Σύμφωνα με την εταιρία «με την ενσωμάτωση της EfaEnergy, η MYTILINEOS ενισχύει περαιτέρω τον Κλάδο Ενέργειας M Energy, και το sub-segment M Energy Customers Solutions αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της με επιπλέον 11 χιλιάδες πελάτες, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε παροχές Φυσικού Αερίου, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία, αυξάνοντας επίσης το βιομηχανικό πελατολόγιο και ενισχύοντας τη φυσική παρουσία της με επιπλέον 14 καταστήματα. Η EFA Energy ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003. Το 2017 έγινε ο πρώτος Αδειοδοτημένος Πάροχος Φυσικού Αερίου σε Εκτός Δικτύου μεγάλους καταναλωτές, ενώ από το 2018 με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, δραστηριοποιείται δυναμικά ως αποκλειστικός πάροχος ενέργειας με φυσικό αέριο.