Έκλεισε η συμφωνία Enel Green Power Hellas- Macquarie

Έκλεισε η συμφωνία Enel Green Power Hellas- Macquarie
Πέμπτη, 27/07/2023 - 06:51

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από την Macquarie με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από την Macquarie με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ.

Σκοπός σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η συνδιαχείριση των εν λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και παράλληλα η συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της. Επισημαίνεται ακόμη πως «η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται υπό την αίρεση ορισμένων προϋποθέσεων συνήθων για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Επίσης, ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας, δήλωσε: πως «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συμφωνία με ένα από τα κορυφαία επενδυτικά funds του κόσμου, η οποία επιβεβαιώνει το σπουδαίο έργο που έχει υλοποιήσει η εταιρία μας μέχρι σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται αδιάκοπα για να ενισχύσουν περαιτέρω το αποτύπωμα μας στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στην Ελλάδα, η Enel Green Power Hellas διαθέτει ήδη 59 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα), ενώ ακόμα έξι φωτοβολταϊκά είναι υπό κατασκευή. Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482MW. Από αυτά τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι 19 MW, τα αιολικά είναι 368 MW και τα φωτοβολταϊκά 178MW. Την ίδια ώρα η εταιρία έχει ένα πλάνο για την ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία θα ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο.

Ένα από τα έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Πέρασμα ισχύος 84MW που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών.