Ε. Μυτιληναίος: Περιμένουμε το Green Pool – Μεθοδικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Ε. Μυτιληναίος: Περιμένουμε το Green Pool – Μεθοδικές κινήσεις στις ΑΠΕ
Παρασκευή, 28/07/2023 - 07:10

Έθεσε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, χαρακτηρίζοντας το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη και υπογράμμισε τη σημασία του Green Pool για το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα η Κομισιόν.

«Κινούμαστε μεθοδικά στις ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι αυτοσκοπός να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας εις βάρος της ρευστότητας ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε επενδυτές και αναλυτές.

Έθεσε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, χαρακτηρίζοντας το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη και υπογράμμισε τη σημασία του Green Pool για το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα η Κομισιόν. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank για το ζήτημα της προστασίας της βιομηχανίας από διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας που θα επιτρέψει και τη συγκράτηση των τιμών των προϊόντων της υπογράμμιζε την ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των συμβάσεων μακροχρόνιας προμήθειας «πράσινης» ενέργειας από επιχειρήσεις (PPAs). Στόχος το Green Pool να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024, με την εφαρμογή του μηχανισμού να αποσκοπεί στη συγκράτηση του κόστους των PPAs. Επίσης η MYTILINEOS είχε αναφέρει πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από τη ΡΑΕ για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας πως οι μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελούν τον καταλληλότερο τρόπο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις μηδενικές τιμές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις ΑΠΕ, λέγοντας πως «θα βλέπουμε το φαινόμενο ολοένα και συχνότερα, όσο δεν υπάρχει ακόμα επαρκής τεχνολογία αποθήκευσης ή δικτύων. Η MYTILINEOS επωφελείται από αυτή τη συνθήκη διότι διαθέτει την «μεγαλύτερη μπαταρία» την Αλουμίνιον της Ελλάδος», ενώ για τις επενδύσεις στο Γάλλιο σημείωσε πως «είμαστε σε επικοινωνία με τη Κομισιόν. Χρειάζονται κάποιες επενδύσεις αλλά δυνητικά θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης». Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον Καναδά ανέφερε ότι η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση του Καναδά στις «πράσινες» επενδύσεις είναι μεγάλη και σύντομα θα υπάρξουν πολλές ανάλογες επενδύσεις στη χώρα. Δεν θα είναι η τελευταία επένδυση στη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία «η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 618MW, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε 474 GWhs, εκ των οποίων οι 286 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 188 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού. Ταυτόχρονα συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (135MW) του Ελληνικού Χαρτοφυλακίου των ~1,5GW φωτοβολταϊκών (Φ/Β), αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία εισέρχονται ήδη σταδιακά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2023. Παράλληλα εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου Ελληνικού χαρτοφυλακίου δυναμικότητας 160 MW. Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο η MYTILINEOS, σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,5GW Φ/Β εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες».