Φωτοβολταϊκά: Εν αναμονή της απόφασης για τα 400αρια στην Πελοπόννησο

Φωτοβολταϊκά: Εν αναμονή της απόφασης για τα 400αρια στην Πελοπόννησο
Τρίτη, 04/07/2023 - 06:39

Η αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα έργα επομένως παραμένει και βέβαια αξίζει να επισημανθεί πως πρόκειται για έργα που έχουν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο, τον Οκτώβριο του 2022. Από τότε έγιναν καταγγελίες και η υπόθεση έφτασε στη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων, η οποία αναμένεται να πάρει θέση για το ζήτημα.

Η αβεβαιότητα για τα συγκεκριμένα έργα επομένως παραμένει και βέβαια αξίζει να επισημανθεί πως πρόκειται για έργα που έχουν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές και σε κάθε περίπτωση από την έκβαση της υπόθεσης στη ΡΑΑΕΥ θα κριθεί το μέλλον των κινήσεων των επενδυτών.

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα που έπρεπε να είχε λειτουργήσει από το 2021. Έγινε προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία στις 11 το πρωί της 21ης Οκτωβρίου του 2022. Παράγοντες της αγοράς καταλόγιζαν ευθύνες για τη καθυστέρηση στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είχε ζητήσει χρόνο για να φτιάξει την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Τελικά η πλατφόρμα άνοιξε με 1:30 ώρα καθυστέρηση και κάποιοι κατάφεραν να πάρουν αύξοντες αριθμούς. Το διάστημα 12:30 με 12:35 μπορεί να κατατέθηκαν έως και 200 αιτήματα. Άρα ανά τρίλεπτο περίπου κατατίθεντο 100 αιτήματα στην πλατφόρμα. Συνολικά 80MW. Άρα ο κύριος χώρος έφυγε και μετά τις 12:35 έπαιζε η αγορά στη φάση των επιλαχόντων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε κάνει ερώτηση τον περασμένο Δεκέμβριο για αθέμιτες πρακτικές στην υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στο κορεσμένο δίκτυο Κρήτης. Σύμφωνα με καταγγελίες γινόταν παράνομη χρήση λογισμικών ‘’ρομπότ’’, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθούν άδειες με αθέμιτο τρόπο έναντι των υπολοίπων συμμετεχόντων.