Οι περικοπές ήρθαν για να μείνουν αν δεν αλλάξει κάτι στη ζήτηση

Οι περικοπές ήρθαν για να μείνουν αν δεν αλλάξει κάτι στη ζήτηση
Τρίτη, 04/07/2023 - 06:35

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση σε σχέση με τις περικοπές έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ κατ’ εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ωστόσο, ήδη ακούγονται «φωνές» σε σχέση με την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί με δίκαιο τρόπο.

Φωτίζοντας μια άλλη παράμετρο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη ζήτησης και αναφέρουν πως οι διαχειριστές κατασκευάζουν το δίκτυο με τη βάση την προσφορά ενέργειας. Έχει άλλωστε επισημανθεί το γεγονός πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια υπερπρσφαορά ενέργειας από ΑΠΕ. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο iEnergeia.gr μόνο αν υπάρχει παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εάν υπάρξουν έργα αποθήκευσης.

Είναι ενδεικτικό επίσης το γεγονός πως ακόμα και οι μεγάλες βιομηχανίες που αυτή τη στιγμή θέλουν να αυτονομηθούν παράγοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθηκεύοντας τη θα αφαιρεθούν από τη ζήτηση. Ακόμα και η πρόβλεψη για 2GW που αφορούν την αυτοπαραγωγή επιτείνουν το πρόβλημα της έλλειψης ζήτησης και οτιδήποτε αφαιρεί ζήτηση επεκτείνει τις περικοπές. Επομένως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι περικοπές ήρθαν για να μείνουν και θα αυξηθούν αν δεν αλλάξει κάτι στο κομμάτι της ζήτησης.

Μάλιστα επισημαίνουν πως χρειάζεται εξειδίκευση στο μηχανισμό ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν έχει τηλεχειρισμό και που θα ολοκληρωθεί όπως λένε στελέχη του μετά από ένα χρόνο. Το ζητούμενο όπως χαρακτηριστικά τονίζουν είναι να υπάρχει ίδια απώλεια παραγωγής με του ΑΔΜΗΕ.

Όπως ανέφεραν πρόσφατα ΕΛΕΤΑΕΝ -ΕΣΗΑΠΕ «οι περικοπές πράσινης ενέργειας πρέπει να είναι το έσχατο μέσο για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ηλεκτρικού Συστήματος, όπως προβλέπει και ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Η πρόσφατη απόφαση για την επιβολή μόνιμης και κατά προτεραιότητα περικοπής σε αιολικά πάρκα, χωρίς αποζημίωση, πρέπει να επανεξεταστεί και να προσαρμοστεί στις ρητές επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 (Άρθρο 13) για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».