Η EDPR εξασφάλισε την άδεια για τη λειτουργία του πρώτο αιολικό-ηλιακού υβριδικού έργο στην Ισπανία

Η EDPR εξασφάλισε την άδεια για τη λειτουργία του πρώτο αιολικό-ηλιακού υβριδικού έργο στην Ισπανία
Δευτέρα, 26/06/2023 - 12:13

Άδεια για να θέσει σε λειτουργία το πρώτο υβριδικό έργο της Ισπανίας, το οποίο συνδυάζει την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε μία μόνο τοποθεσία, εξασφάλισε η EDP Renewables.

Η εγκατάσταση αυτή βρίσκεται δίπλα στο αιολικό πάρκο Cruz de Hierro στη Santa María del Cubillo, Ávila. Μέσω της θυγατρικής της, Parque Eólico Altos del Voltoya, στην οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο για τη Διαφοροποίηση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (IDAE), η EDPR εγκατέστησε πάνω από 25.000 ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα συνδεθούν με τον υποσταθμό του αιολικού πάρκου. Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό εργοστάσιο που εγκαθίσταται στην Ισπανία και λαμβάνει άδεια λειτουργίας και το δεύτερο στην Ιβηρική Χερσόνησο, μετά το πρώτο παγκόσμιο υβριδικό έργο της EDPR στη βόρεια Πορτογαλία τον περασμένο Ιανουάριο.

Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη δυναμικότητα ύψους 14,5 MW και πρόκειται να ενισχυθεί από 13,8 MWp (11,38 MWac) εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος. Μαζί, θα παράγουν πάνω από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που αρκούν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες κατανάλωσης περίπου 17.000 νοικοκυριών στην περιοχή. Επιπλέον, αυτός ο υβριδικός σταθμός θα αποτρέψει την εκπομπή περισσότερων από 24.000 τόνων CO2. Η ηλιακή εγκατάσταση διαθέτει διφασικά πάνελ, που της επιτρέπουν να αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία και από τις δύο πλευρές.

Με την ενσωμάτωση του ηλιακού σταθμού σε ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο, η EDPR αξιοποιεί τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, αντιμετωπίζοντας μία από τις βασικές προκλήσεις στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υβριδοποίηση αναδεικνύεται έτσι ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χωρίς την ανάγκη επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του χρόνου θέσης σε λειτουργία.

Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables, δήλωσε:«Το πρώτο υβριδικό αιολικό-ηλιακό πάρκο στη χώρα αποδεικνύει τον πρωτοποριακό και διορατικό χαρακτήρα της EDPR, καθώς ήμασταν η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια λειτουργίας αυτών των έργων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Μέσω αυτού του υβριδικού σταθμού, βελτιστοποιούμε την παραγωγή ενέργειας και από τις δύο τεχνολογίες, ενισχύουμε τη σταθερότητα του δικτύου και εξασφαλίζουμε συνεπή παροχή ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε βιώσιμες λύσεις που βελτιστοποιούν την αξιοποίηση των πολύτιμων φυσικών πόρων της Ισπανίας».

Η EDPR έχει επί του παρόντος 15 έργα υβριδισμού αιολικής και ηλιακής ενέργειας υπό κατασκευή και ανάπτυξη στην Ισπανία, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 200 MW ανανεώσιμης ισχύος στη χώρα.