Μαρία Σπυράκη: Το υδρογόνο καλείται να λειτουργήσει όχι μόνο ως φορέας ενέργειας αλλά και ως επιλογή αποθήκευσης

Μαρία Σπυράκη: Το υδρογόνο καλείται να λειτουργήσει όχι μόνο ως φορέας ενέργειας αλλά και ως επιλογή αποθήκευσης
Παρασκευή, 23/06/2023 - 14:24

H Μαρία Σπυράκη στην έναρξη του 1oυ Hydrogen & Green Gases Forum σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κρίσιμου τομέα του Υδρογόνου και των Πράσινων Αερίων.

Στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του υδρογόνου για την ενεργειακή μετάβαση στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Είναι αναγκαίο, υπογράμμισε, να επεκτείνουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις καινοτόμες λύσεις προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγή του Καθαρού Υδρογόνου και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των τομέων που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν.

Το υδρογόνο καλείται να λειτουργήσει όχι μόνο ως φορέας ενέργειας αλλά και ως επιλογή αποθήκευσης και αυτό ακριβώς θα πρέπει να στοχεύει η στρατηγική για την Τράπεζα Υδρογόνου-που είναι υπό δημιουργία- και της οποίας έχω την τιμή να είμαι εισηγήτρια, συνέχισε η κ. Σπυράκη. Η Τράπεζα Υδρογόνου μπορεί να υποστηρίξει τα πιο φιλόδοξα και υλοποιήσιμα έργα, με σκοπό την αύξηση παραγωγής του ανανεώσιμου υδρογόνου, υποστηρίζοντας την υιοθέτηση του ανανεώσιμου υδρογόνου εντός της ΕΕ καθώς και τις εισαγωγές από διεθνείς εταίρους.

Τέλος ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, δημιουργώντας επαρκείς μηχανισμούς χρηματοδότησης για την εδραιωμένη αγορά και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πραγματικό επιταχυντή για την αγορά. Το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να είναι γρήγορο, αποτελεσματικό και υποστηρικτικό για την εγκαθίδρυση της αγοράς.