Γεωθερμία: Tα πετυχημένα παραδείγματα σε Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Γεωθερμία: Tα πετυχημένα παραδείγματα σε Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ
Κυριακή, 25/06/2023 - 07:29

Μέχρι στιγμής, η γεωθερμική ενέργεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί με μέτριο ρυθμό περίπου 3,5% ετησίως.

Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών – τόσο για ηλεκτρική ενέργεια όσο και για τη θέρμανση και ψύξη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι γεωθερμικοί πόροι είναι ευρέως διαθέσιμοι σε περιοχές με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη γεωθερμία μια οικονομικά αποδοτική και ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, η γεωθερμική ενέργεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί με μέτριο ρυθμό περίπου 3,5% ετησίως, φτάνοντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 15,96 GW ηλεκτρικής ενέργειας το 2021. Ως αποτέλεσμα, η γεωθερμία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας σε πολλές χώρες όπως στην Πολωνία, όπου υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πόρου. Ένα τέτοιο έργο είναι η πρωτοβουλία Geothermal Energy for Polish Cities (GEOPOL), η οποία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας στις αστικές περιοχές. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδων γεωθερμικής θέρμανσης σε πολλές πολωνικές πόλεις.

Η πρώτη μονάδα βαθιάς γεωθερμικής θέρμανσης του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 37 χρόνια τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Ιουνίου στην Κορνουάλη και τώρα παράγει θερμότητα. Η Eden Geothermal Ltd ολοκλήρωσε τώρα τον κεντρικό και τον σταθμό θερμότητας. Η γεώτρηση στο γεωθερμικό πηγάδι ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το σύστημα στο Eden Project είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με ένα κεντρικό δίκτυο θερμότητας το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Το έργο Eden Geothermal έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανανεώσιμη θερμότητα στις βιομηχανίες και ισοδυναμεί με τη θερμότητα που χρησιμοποιούν περισσότερα από 35.000 σπίτια ή με την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που καταναλώνουν περίπου 14.000 σπίτια.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Επιτρόπων Λιμένων του Λιμένα του Όκλαντ συμφώνησε πρόσφατα να αγοράσει γεωθερμική ενέργεια αξίας έως και 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια. Η Geothermal προσφέρει μια καθαρή, αξιόπιστη και 100% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί από το λιμάνι. Η γεωθερμική ενέργεια θα προέρχεται από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται περίπου 75 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Το Geysers είναι ένα από τα μεγαλύτερα πεδία στον κόσμο και το μεγαλύτερο συγκρότημα γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στον κόσμο με δεκατρείς εγκαταστάσεις.Το Geysers έχει ικανότητα παραγωγής περίπου 725 MW ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετή για να τροφοδοτήσει 725.000 σπίτια ή μια πόλη στο μέγεθος του Σαν Φρανσίσκο.