Στα σκαριά πλαίσιο για τις περικοπές λειτουργίας των ΑΠΕ

Στα σκαριά πλαίσιο για τις περικοπές λειτουργίας των ΑΠΕ
Δευτέρα, 19/06/2023 - 06:30

Προκειμένου να μην γίνονται οι περικοπές με ένα χαοτικό τρόπο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ.

Οσο μεγαλώνει η διείσδυση στις ΑΠΕ τόσο αυξάνεται ο προβληματισμός για τις περικοπές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το πρόβλημα που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην ελληνική αγορά με μηδενικές τιμές να εμφανίζονται στο σύστημα, λόγω της μείωσης ζήτησης και της υπερπροσφοράς από πλευράς ΑΠΕ, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία για την περίοδο του Πάσχα, ώστε να μην σημειωθούν διακοπές ρεύματος.

Προκειμένου να μην γίνονται οι περικοπές με ένα χαοτικό τρόπο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ. Στόχος είναι να τεθούν κριτήρια για τις περικοπές λειτουργίας των ΑΠΕ και όχι οριζόντιες διακοπές. Τα κριτήρια στο νέο πλαίσιο που συζητείται θα καθοριστούν με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος.

«Ηδη ξεκινήσαμε το τελευταίο διάστημα μαζί με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα γίνονται οι περικοπές στις ΑΠΕ. Να μην γίνονται με έναν χαοτικό τρόπο, απλώς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος, αλλά να ληφθούν υπόψη διαφορετικά κριτήρια που θα προετοιμάσουμε από κοινού, με ομάδα εργασίας η οποία θα δουλέψει εντατικά το επόμενο διάστημα» επεσήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης.

Όπως είπε «για το ηλεκτρικό σύστημα σε κάθε χώρα, υπάρχει μια απλή εξίσωση: η κατανάλωση ενέργειας ισούται με την παραγωγή της ενέργειας, μείον την αποθήκευση. Άρα η κατανάλωση είναι το όριο, η οποία είναι σταθερή και εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα. Για να αλλάξει, θα πρέπει να συμβούν σημαντικά γεγονότα και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα.

Το δίκτυο με τον ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια θα είναι σε θέση πολύ συντομότερα από αυτό που προβλέπει το ΕΣΕΚ να καλύπτει όλη την κατανάλωση και όλες τις ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή μπορεί να καταναλωθεί στη χώρα ή να εξαχθεί στις γειτονικές αγορές. Άρα πρέπει να εξετάσουμε τους άλλους παράγοντες της εξίσωσης και κυρίως την αποθήκευση. Η ανάπτυξή της είναι αυτή που θα προσθέσει ηλεκτρικό χώρο και θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθούν περισσότερες ΑΠΕ, δηλαδή να συμμετέχουν περισσότερες ΑΠΕ από αυτές που παράγουν ενέργεια που θα καταναλωθεί την ώρα που παράγεται».

Σημείωσε δε ότι όσο χρόνο χρειάζεται ο Διαχειριστής για να κατασκευάσει ένα έργο, άλλος τόσος χρόνος απαιτείται για να το αδειοδοτήσει. «Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικές ενέργειας» κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος σημείωσε ότι η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ φέρνει και περικοπές, αλλά η επιβολή σε αιολικά πάρκα οριζόντιων περικοπών πρέπει να επανεξεταστεί. «Ο ηλεκτρικός χώρος για νέα έργα τείνει να εξαφανιστεί ενώ πλέον αυξάνεται διαρκώς ο προβληματισμός για θέματα όπως οι περικοπές ενέργειας. Η πρόσφατη απόφαση για τις περικοπές των αιολικών εγείρει θέματα και αδικίες που πρέπει να θεραπευτούν. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η μεγάλη διείσδυση φέρνει μοιραία και περικοπές αλλά, η επιβολή σε σύγχρονα αιολικά πάρκα εκ των προτέρων και κατά προτεραιότητα, οριζόντιων περικοπών δεν είναι ο ορθός τρόπος εφαρμογής αυτών και πρέπει να επανεξεταστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ικανής αποθήκευσης, εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής κ.α. υποδομών, οδηγεί σε αύξηση των αβεβαιοτήτων και άρα του κόστους. Σε μια στιγμή μάλιστα που τα κόστη ανάπτυξης και κατασκευής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται και με τις ζημιές που γράφουν οι εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Επιπλέον έκανε λόγο για κίνδυνο ασύμμετρης ανάπτυξης του μίγματος ΑΠΕ λόγω της εκτόξευσης των φωτοβολταϊκών. Όπως τόνισε, την «ίδια στιγμή, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι ΑΠΕ έχουν συντριπτικά ποσοστά αποδοχής, σε τοπικό επίπεδο επικρατούν οι φωνές του λαϊκισμού και τα fake news. Δύσκολα πλέον βρίσκει κανείς ώριμες αιολικές επενδύσεις που δεν αντιμετωπίζουν άδικες και υποκριτικές προσφυγές στα δικαστήρια. Τα ζητήματα αυτά έστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική κοινότητα προς την (σε εισαγωγικά) «εύκολη λύση» των φωτοβολταϊκών».