Η απλούστευση των αδειοδότησης κλειδί για την ανάπτυξη της γεωθερμίας

Η απλούστευση των αδειοδότησης κλειδί για την ανάπτυξη της γεωθερμίας
Κυριακή, 11/06/2023 - 08:22

Πριν μερικούς μήνες ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μιλούσε σε έκθεσή του για την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου την ενίσχυση των επενδύσεων στη γεωθερμική ενέργεια.

Συγκεκριμένα σε έκθεση με τίτλο: Global geothermal market and technology assessment επισημαίνεται πως τα έργα γεωθερμίας έχουν υψηλό αρχικό κόστος, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο εμπόδιο υπογραμμίζει πως «η δημιουργία νέων εξατομικευμένων σχεδίων μετριασμού του κινδύνου και η ενίσχυση των υφιστάμενων θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να μετριάσουν τους γεωλογικούς κινδύνους της γεωθερμικής εξερεύνησης. Επιπλέον, η εναρμόνιση και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα γεωθερμικής ενέργειας θα διευκολύνει την ανάπτυξη έργων σε περιοχές δικαιοδοσίας όπου εξετάζονται επί του παρόντος».

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου ο διεθνής οργανισμός αναφέρει πως «από το 2000, ο τομέας της γεωθερμίας αυξήθηκε με μέσο ρυθμό περίπου 3,5% ετησίως για να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ 16 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας το 2021. Υπήρξε μια μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης της τάξης του 5% μεταξύ 2015 και 2021, αλλά αποτελεί μόλις το 0,5% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν τω μεταξύ, τα συστήματα γεωθερμικής θέρμανσης και ψύξης αυξήθηκαν ταχύτερα, κατά περίπου 9% μεταξύ 2015 και 2020, φτάνοντας τα 107 gigawatt θερμικής ενέργειας το 2020, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητας θέρμανσης και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές».

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της αγοράς γεωθερμίας οφείλεται στις εξελίξεις στην Ινδονησία, την Κένυα, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές χώρες έχουν θέσει στόχους για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάλυση GeoVision που διεξήχθη από το Γραφείο Γεωθερμικών Τεχνολογιών του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών αξιολόγησε τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης γεωθερμικής ενέργειας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά μέσω ευρύτερης πρόσβασης σε γεωθερμικούς πόρους και ενισχυμένης εκπαίδευσης και προβολής. Με τις τεχνολογικές βελτιώσεις, η παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αυξηθεί στα 60 GWe εγκατεστημένης ισχύος έως το 2050, και η δυνατότητα για γεωθερμική θέρμανση και ψύξη είναι σημαντική.