Θ. Κονιστής: Από το 2024 το νέο υβριδικό σύστημα στην Αστυπάλαια

Θ. Κονιστής: Από το 2024 το νέο υβριδικό σύστημα στην Αστυπάλαια
Παρασκευή, 09/06/2023 - 08:00

Έως το 2026 θα καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού

Από το 2024 θα υπάρχει ένα νέο υβριδικό σύστημα (φωτοβολταϊκό σύστημα και αποθήκευση μπαταριών) στην Αστυπάλαια που θα καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής ενέργειας του νησιού και 100% ανάγκες φόρτισης EV μέχρι το 2024. Έως το 2026 αναμένεται να καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού.

Αυτό γνωστοποίησε ο Θανάσης Κονιστής, Head of Group After Sales & New Business Development της Kosmocar (VW) μιλώντας για το οικοσύστημα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιείται στο νησί της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο της ημερίδας Atoms to Algos που διοργάνωσε η Applied Materials Greece στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Κονιστής, αναπτύσσοντας το όραμα της εταιρείας για την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών CO2, το οποίο η εταιρεία μοιράζεται με την Volkswagen και την ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε τους 4 βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους κινήθηκε η υλοποίηση του μεγάλου project μετατροπής του νησιού σε ένα πρότυπο πράσινων μετακινήσεων. Οι πυλώνες αυτοί είναι η ηλεκτροκίνηση, οι έξυπνες μετακινήσεις, η παροχή υποδομών φόρτισης και πράσινης ενέργειας και η αυτόνομη οδήγηση.

Όπως γνωστοποίησε, ήδη τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν φτάσει τα 84 συνολικά ξεπερνώντας κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο για νέες ταξινομήσεις μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο του project παραδόθηκαν 8 ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την VW AG συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλεκτρικού αστυνομικού αυτοκινήτου και ασθενοφόρου της Ελλάδας. Παράλληλα, μέσω της παροχής κινήτρων από την ελληνική κυβέρνηση, οι κάτοικοι ωθούνται στη σταδιακή μετατροπή των οχημάτων εσωτερικής καύσης τους σε ηλεκτρικά οχήματα.

Μέσω του πρωτοποριακού οικοσυστήματος astyMOVE που ανέπτυξε η Kosmocar, προσφέρονται συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας μέσω της υπηρεσίας ASTYBUS Ridesharing Service, αξιοποιώντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen ID. Buzz.

Επιπλέον, η υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων astyGO Vehicle Sharing Service προσφέρει την ευελιξία της ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, e-scooters και e-bikes εξ αποστάσεως, για μεταβλητές χρονικές περιόδους. Η πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής που θα τεθεί σε λειτουργία ξανά από την επόμενη εβδομάδα και για τέσσερις μήνες είναι τουρίστες που έχουν πραγματοποιήσει περί τα 487 ταξίδια διανύοντας συνολικά 14.741 χλμ..

Τόσο οι υπηρεσίες ASTYBUS όσο και οι υπηρεσίες astyGO είναι διαθέσιμες μέσω smartphone και της ενσωματωμένης εφαρμογής astyMOVE που πλησιάζει τις 7.000 λήψεις με πάνω από 2.000 έγκυρους χρήστες της εφαρμογής τους τελευταίους 9 μήνες. Η χρήση των δύο υπηρεσιών έχει οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30 τόνους έως σήμερα.

Παράλληλα, έχουν διατεθεί στο νησί 10 δημόσιοι φορτιστές με 20 σημεία φόρτισης, 1 φορτιστής συνεχούς ρεύματος με 50 kW (για ηλεκτρονικό ασθενοφόρο) και 18 ιδιωτικά wallboxes.

Από τον Ιούνιο του 2022 μία μονάδα παράγει πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά ικανή να καλύψει τις ανάγκες φόρτισης 45 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως ενώ από το 2024 θα υπάρχει ένα νέο υβριδικό σύστημα (φωτοβολταϊκό σύστημα & αποθήκευση μπαταριών) που θα καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής ενέργειας του νησιού & 100% ανάγκες φόρτισης EV μέχρι το 2024. Έως το 2026 αναμένεται να καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού.

Ανάμεσα στις προκλήσεις για την υλοποίηση του έργου, ο κ. Κονιστής ανέφερε την πολυπλοκότητα λόγω των πολλών διαφορετικών εταίρων, το νομικό πλαίσιο και τους σχετικούς περιορισμούς, την ενεργό συμμετοχή και έγκριση της τοπικής κοινωνίας, τις απαιτήσεις για την εμπειρία των χρηστών και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, ειδικά σε ένα νησί με κακή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/06/2023 - 08:04