Mytilineos: H πρόβλεψη για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, η ώθηση από ΑΠΕ και η απόφαση για την έδρα

Mytilineos: H πρόβλεψη για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, η ώθηση από ΑΠΕ και η απόφαση για την έδρα
Παρασκευή, 02/06/2023 - 06:11

Σε άλλα επίπεδα κινούνται πλέον τα μεγέθη της Mytilineos, η διοίκηση της οποίας προβλέπει EBITDA πάνω από 1 δισεκ. ευρώ το 2023.

Επίδοση, που μπορεί να επιτευχθεί και άνετα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία και πλέον είμαστε σε άλλα μεγέθη», συμπληρώνοντας πως «κανονικά μας μεγέθη τα είδατε φέτος πρώτη φορά και θα είναι τα κατώτερα σε σχέση με τα επόμενα χρόνια».

Η Γενική Συνέλευση, που συνέπεσε με την ανακοίνωση του mega deal του ομίλου επισημοποιώντας την είσοδό του στην αγορά του Καναδά, μέσω της εξαγοράς ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW από την Westbridge Renewable Energy. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στην ιστορία της Mytilineos, ύψους 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων. Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε από το βήμα της ΓΣ πως πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση σε μια σημαντική αγορά στην οποία, ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax, θα συμβάλει στην ανάπτυξή της.

Κομβικός ρόλος για την αποτίμηση της εταιρείας και για τα κέρδη του ομίλου έχουν οι ΑΠΕ και η πράσινη ενέργεια. Παράγουν υψηλού πολλαπλασιαστή πράσινου EBITDA με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 250 εκατ. ευρώ. Στον πράσινο κουβά μπαίνουν έσοδα από τα πράσινα έργα που διατηρεί η εταιρεία, έσοδα από το BOT και κάθε πράσινη δραστηριότητα. Πάντως, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, μια λελογισμένη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος είναι η ρευστοποίηση υπεραξιών από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και η επένδυση σε ΑΠΕ που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Αυτή η στρατηγική προφυλάσσει από το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς που μπορεί να δημιουργηθεί μελλοντικά.

H MYTILINEOS εισήλθε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πριν από 8 έτη και έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως ο πλέον ολοκληρωμένος developer έργων σε ολόκληρο το φάσμα των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας). Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Εταιρείας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

Μετεκλογικά η απόφαση για την έδρα

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής της Mytilineos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδας. «Δεν θέλω να τοποθετηθώ στο θέμα στη δεδομένη συγκυρία, ό,τι κι αν πω θα υπάρξει κάποιος που θα το εκμεταλλευθεί πολιτικά», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και οφείλεται στην πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας, που θεωρούν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αυτοί εκτιμούν ότι μόνον αν μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η μετοχή να διαμορφωθεί στα επίπεδα που αναλογούν στα μεγέθη που έχει πλέον αποκτήσει η Mytilineos. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυτιληναίος θα τοποθετηθεί για το θέμα αυτό στις 27 Ιουλίου, στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου.