Ανεβάζουν στροφές οι ΑΠΕ- Οι βροχοπτώσεις ανέβασαν και τα υδροηλεκτρικά

Ανεβάζουν στροφές οι ΑΠΕ- Οι βροχοπτώσεις ανέβασαν και τα υδροηλεκτρικά
Τρίτη, 09/05/2023 - 06:33

Σε ανοδική τροχιά κινούνταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνώντας το 43%.

Σε ανοδική τροχιά κινούνταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνώντας το 43%. Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα έφτασε το 49% και 66% αντίστοιχα.

Το φυσικό αέριο ήταν στο 30,6% από 22,4% που ήταν μια εβδομάδα πιο πριν, ενώ σταθερά αυξημένες ήταν και οι εισαγωγές, ξεπερνώντας για ακόμα μια βδομάδα το 20%

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέγραψαν μεγάλη άνοδο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη παραγωγή ανέμου καθώς και στην αυξημένη απόδοση των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με αναλυτές όλες οι αγορές της περιοχής παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, εκτός από την Κροατία, με την Ιταλία και την Ελλάδα να καταγράφουν τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις. Ταυτόχρονα, η συνολική απόδοση υδροηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες ήταν υψηλότερη εξαιτίας των υψηλών βροχοπτώσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της ηλεκτρικής ισχύος.

Οι δεξαμενές ή τα συστήματα αποθήκευσης με αντλία αποτελούν επίσης το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.Ωστόσο, οι ταμιευτήρες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο υποεκμεταλλεύονται. Η βελτίωση των δεξαμενών θα αύξανε τη χωρητικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% και έτσι θα προσέφερε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurelectric.