Η ABO Wind πωλεί έργα ανανεώσιμης ενέργειας 250 MW στη Repsol

Η ABO Wind πωλεί έργα ανανεώσιμης ενέργειας 250 MW στη Repsol
Πέμπτη, 09/03/2023 - 11:57

Η ABO Wind κατέληξε σε συμφωνία με την Repsol Renovables για την πώληση πέντε έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 250 μεγαβάτ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την περαιτέρω ωρίμανση των πέντε έργων από την ABO Wind. Η ABO Wind είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη των έργων το 2018 και θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτά μέχρι να φθάσουν στο στάδιο "Ready to Build". Οι εταίροι συμφώνησαν να μη γνωστοποιήσουν το ποσό και τη διάρθρωση των ταμειακών ροών του τιμήματος πώλησης.

Τα έργα περιλαμβάνουν τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ. Βρίσκονται στην επαρχία της Παλένθια στη Βόρεια Ισπανία και θα μοιράζονται υποδομές διασύνδεσης με άλλα έργα της Repsol. Όλα τα έργα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση έκδοσης όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και τις περισσότερες από τις απαιτούμενες άδειες.

Τα έργα προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ του 2024 και του 2025. Όταν ολοκληρωθούν, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα παράγουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 172.000 κατοικιών και θα αποτρέπουν την εκπομπή 266.000 τόνων CO2 ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια, η ABO Wind έχει ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην περιφέρεια Καστίλλη και Λεόν. Εκτός από τα πέντε έργα, η εταιρεία αναπτύσσει αυτή τη στιγμή διάφορα έργα στην περιοχή. Ένα ακόμη αιολικό πάρκο που ανέπτυξε η ABO Wind την περίοδο 2019-2022 κατασκευάζεται σήμερα στην επαρχία Βαγιαδολίδ.

Αυξάνεται ο αριθμός των έργων που αναπτύσσονται στην Ισπανία

Τα έργα που αναπτύσσει η εταιρεία στην Ισπανία αυξάνονται. 13 έργα συνολικής ισχύος 650 μεγαβάτ έχουν λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση έκδοσης όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια αδειοδότησης.

Για την ABO Wind, η ισπανική αγορά έχει εξαιρετικές προοπτικές. Σήμερα, η ΑΒΟ δραστηριοποιείται σε ώριμα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1,1 γιγαβάτ και σε αρκετά έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, συνολικής ισχύος αρκετών γιγαβατ σε διάφορες περιφέρειες της Ισπανίας, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στις περιφέρειες Καστίγια Λα Μάντσα, Καστίλλη και Λεόν, Αραγονία, Ανδαλουσία, Βαλένθια, Καταλονία και Εξτρεμαδούρα. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταικά, έργα αποθήκευσής καθώς και υβριδικά έργα συνδυαζόμενης τεχνολογίας. Μέρος του χαρτοφυλακίου θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.