Ενεργειακή Κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ: Πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 500kwp

Ενεργειακή Κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ: Πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 500kwp
Δευτέρα, 13/02/2023 - 06:47

Σε ότι αφορά την Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής πρόσφατα έλαβε Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο της έργο εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Την τελευταία τετραετία έχουν ιδρυθεί αρκετές ενεργειακές κοινότητες στη χώρα μας. Αρκετές με πρωτοβουλία ομάδων πολιτών, όπως είναι η ενεργειακή κοινότητα Αττικής και η ενεργειακή κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τον ΔΕΔΔΗΕ για να ξεκινήσει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 500kwp. Να σημειωθεί πως το πρώτο έργο της ενεργειακής κοινότητας είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 80 kwp στη Θήβα, ενώ το δεύτερο έργο θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια περίπου 1️0️0️ νοικοκυριών, ΜΚΟ, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 8 ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών.

«Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα του ανεπαρκούς ηλεκτρικού χώρου, ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, αφήνει πολλές ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πολίτες στρέφονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκειμένου να προστατευτούν από την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση», αναφέρει σε σχόλιο του το Green Tank.

Σε πρόσφατη έρευνα του το Green Tank με τίτλο «Οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές #3» ανέφερε πως «Τον Νοέμβριο 2022,ο αριθμός των ενεργειακών κοινοτήτων στην επικράτεια παρουσιάζει ανοδική πορεία, με 1,406 ενεργές ενεργειακές κοινότητες (αύξηση 36% συγκριτικά με τον Νοέμβριο 2021) και έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 802.71 MW. Σημαντικό μερίδιο ανήκει στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονται 261 ενεργειακές κοινότητες και λειτουργούν συνολικά 101 έργα ισχύος 63.03 MW».

Σε ότι αφορά την Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής πρόσφατα έλαβε Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο της έργο εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος 332,64 kW στο Χιλιομόδι Κορινθίας, ενώ αναμένει αντίστοιχη απόφαση και για την δεύτερη αίτησή της για το άλλο έργο ισχύος 400 kW.