Νορβηγία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

Νορβηγία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου
Τρίτη, 15/11/2022 - 11:08

Σε λειτουργία τίθεται σταδιακά το Hywind Tampen, το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο θα ηλεκτροδοτεί τις πλατφόρμες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της νορβηγικής Equinor η παραγωγή ενέργειας από την πρώτη ανεμογεννήτρια του στο Hywind Tampen ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν επτά ανεμογεννήτριες, ενώ άλλες τέσσερις θα είναι έτοιμες μέσα στο 2023 και η συνολική παραγωγή ενέργειας θα φτάνει τα 88 μεγαβάτ. Οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν σε μια πλωτή κατασκευή από σκυρόδεμα, με σύστημα κοινής πρόσδεσης. Ένα πλεονέκτημα των πλωτών αιολικών πάρκων είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε βαθύτερα νερά από εκείνα με σταθερό πυθμένα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor τον τομέα των έργων, γεωτρήσεων και προμηθειών, δήλωσε υπερήφανος που ξεκίνησε η παραγωγή στο Hywind Tampen, το πρώτο και μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο της Νορβηγίας και το μεγαλύτερο στον κόσμο, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο που τροφοδοτεί εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Equinor ανακοίνωσε ότι το Hywind Tampen αναμένεται να καλύψει περίπου το 35% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των πεδίων Gullfaks και Snorre. «Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα συγκεκριμένα οικόπεδα κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως», πρόσθεσε η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Equinor, το 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί στο Hywind Scotland, μια εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών, 30 MW που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2022 - 11:20