Γεωθερμία: Λύσεις από νοικοκυριά μέχρι θερμοκήπια

Γεωθερμία: Λύσεις από νοικοκυριά μέχρι θερμοκήπια
Σάββατο, 15/10/2022 - 08:27

Η διαθεσιμότητα της γεωθερμίας και η ικανότητά της να γίνεται χρήση της αδιάκοπα, την καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι επενδύσεις στη γεωθερμία προβλέπεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 160% μέχρι το 2030, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει γεωθερμική θέρμανση και περίπου το 10% της ενέργειας της Ευρώπης θα μπορούσε να προέρχεται από γεωθερμικές μονάδες.

Στη Γερμανία ο δήμος του Ντόρτμουντ, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη γεωθερμική ενέργεια για νοικοκυριά. Καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται, οι αρχές της πόλης θέλουν να ενισχύσουν την υιοθέτηση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακή κλίμακα ως κοινωνικό μέτρο.Ο δήμος θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τη γεωθερμική ενέργεια ύψους 100.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, στο μεταξύ, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση. Στόχος των αρχών να καλυφθεί έως και το 15% του κόστους των νέων εγκαταστάσεων – αντλιών θερμότητας που χρησιμοποιούν επίγεια ενέργεια για θέρμανση και ζεστό νερό. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με μια εγκατάσταση ηλιακού πάνελ οροφής και να προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας σε επίπεδο νοικοκυριού.

Στην Τουρκία, στην περιφέρεια Erzurum, μια από τις πιο κρύες επαρχίες της Τουρκίας, οι φθηνότερες ντομάτες της χώρας παράγονται με γεωθερμική ενέργεια.Ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, οι ντομάτες παράγονται στα θερμοκήπια που υποστηρίζονται από γεωθερμία που ίδρυσε ο δήμος Aziziye. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε με τους Τουρκικούς Αγροτικούς Πιστωτικούς Συνεταιρισμούς, η ντομάτα Ilica, η οποία προσφέρθηκε προς πώληση προς 8,90 λίρες το κιλό, είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη ντομάτα στην Τουρκία.