Ευρωβαρόμετρο: 87% των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ των ΑΠΕ

Ευρωβαρόμετρο: 87% των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ των ΑΠΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 07/09/2022 - 07:12

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των Ευρωπαίων πολιτών που συντάσσονται υπέρ των ΑΠΕ και κατά της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που διεξήθη κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2022. Παρά τον πόλεμο οι πολίτες της ΕΕ εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ τάσσονται την ίδια ώρα υπέρ της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (87%), να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικές πηγές ενέργειας (86%) και ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γεμίσει γρήγορα, ώστε να επιτρέπεται η αδιάλειπτη παροχή αερίου κατά τη διάρκεια χειμώνα (86%).

Επιπλέον, το 85% πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ, ενώ το 83% τάσσεται υπέρ των κρατών μελών της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να έχουν καλύτερη τιμή.

Το 78% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν λάβει πρόσφατα μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή ότι σκοπεύουν να το κάνουν στο εγγύς μέλλον.

Το Ευρωβαρόμετρο, ακόμα, δείχνει ότι το 65% των Ευρωπαίων είναι αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ, αύξηση τριών μονάδων σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο φέτος, πριν από την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η θετική εικόνα της ΕΕ βρίσκεται πλέον στο 47% (+3 ποσοστιαίες μονάδες), το υψηλότερο επίπεδό της από το φθινόπωρο του 2009, ενώ το 36% των ερωτηθέντων έχει ουδέτερες απόψεις και το 16% αρνητικές απόψεις για την ΕΕ.
Επιπλέον, το 49% των Ευρωπαίων τείνουν να εμπιστεύονται την ΕΕ (+2 ποσοστιαίες μονάδες) και το 34% τείνουν να εμπιστεύονται την εθνική τους κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο Ευρωβαρόμετρο, σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες, οι πολίτες επιβεβαιώνουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην απάντηση της ΕΕ στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όσον αφορά τις ενέργειες της ΕΕ, η ανθρωπιστική υποστήριξη είναι η πιο εγκεκριμένη (92%), ακολουθούμενη από την υποδοχή Ουκρανών που δραπετεύουν από τον πόλεμο (90%).

Το 78% των Ευρωπαίων υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην ρωσική κυβέρνηση, σε εταιρείες και ιδιώτες. Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (68%) είναι υπέρ της χρηματοδότησης της προμήθειας και της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένη με την ανταπόκριση τόσο της ΕΕ (57%) όσο και της εθνικής τους κυβέρνησης (55%).