Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν στο υδρογόνο σε συνεργασία με τη ΒΡ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν στο υδρογόνο σε συνεργασία με τη ΒΡ
Τετάρτη, 25/05/2022 - 07:00

Η Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) και η BP ξεκινούν τη φάση σχεδιασμού για ένα έργο που σχεδιάζεται στο Teeside στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μελετήσουν επίσης την ανάπτυξη μιας παρόμοιας εγκατάστασης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου προσπαθούν να αναπτύξουν εναλλακτικά καύσιμα που θα συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, η BP Plc προχωρά στην υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη ενός έργου για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου με δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Έτσι η Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) και η BP ξεκινούν τη φάση σχεδιασμού για ένα έργο που σχεδιάζεται στο Teeside στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μελετήσουν επίσης την ανάπτυξη μιας παρόμοιας εγκατάστασης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με ανακοίνωση εκδόθηκε την Τρίτη. Θα είναι η πρώτη επένδυση της ADNOC στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι.

Η BP θα εξετάσει επίσης τη συνεργασία με τη Masdar, την εταιρεία του Αμπού Ντάμπι που αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ένα άλλο πιθανό έργο πράσινου υδρογόνου στο Teeside.

Στην πρώτη της επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ADNOC θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο στάδιο σχεδιασμού του έργου H2Teesside της ΒΡ για το υδρογόνο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την οικονομία υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κλίμακα με την ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής υδρογόνου ισχύος 500 μεγαβάτ έως το 2030. Η στόχευση είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου το 2027.

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Άμπου Ντάμπι, Masdar, υπέγραψε επίσης μνημόνιο κατανόησης για την απόκτηση μεριδίου στο προτεινόμενο έργο πράσινου υδρογόνου της ΒΡ, HyGreen Teesside. Αυτό το έργο σχεδιάζει να παράγει 60 MWe (μεγαβάτ ηλεκτρικής εισόδου) υδρογόνου κατά την εκκίνηση το 2025, αυξάνοντας στα 500 MWe έως το 2030.

Μαζί, αυτά τα δύο έργα θα μπορούσαν να προσφέρουν το 15% του πρόσφατα διευρυμένου στόχου της βρετανικής κυβέρνησης των 10 GW για παραγωγή υδρογόνου το 2030, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ΒΡ θα συμμετάσχει επίσης με την ADNOC για να αξιολογήσει ένα νέο έργο μπλε υδρογόνου στο Άμπου Ντάμπι, εκτελώντας μια κοινή μελέτη σκοπιμότητας για ένα έργο παγκόσμιας κλίμακας, χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη χώρα.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την ADNOC και τη Masdar ενισχύουμε τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Teesside και το Ηνωμένο Βασίλειο ευρύτερα στην ανάπτυξη νέων προμηθειών ενέργειας, καθώς και νέων δεξιοτήτων και αλυσίδων εφοδιασμού», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΡ Bernard Looney, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση ήρθε αφού η ΒΡ, η ADNOC και η Masdar συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 σε μια στρατηγική συνεργασία για λύσεις καθαρής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κόμβων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως στο Teesside.

Το H2Teesside είναι το παγκόσμιας κλίμακας έργο υδρογόνου της ΒΡ, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή 1GW μπλε υδρογόνου με δυνατότητα CCUS και στην έναρξη λειτουργίας του το 2027. Θα δεσμεύει και θα στέλνει προς αποθήκευση έως και 2 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως μέσω της Northern Endurance Partnership (NEP) - ισοδύναμο με τη δέσμευση των εκπομπών από τη θέρμανση ενός εκατομμυρίου βρετανικών νοικοκυριών.

Το καθαρό υδρογόνο είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ και μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μιας στρατηγικής που έχει εγκρίνει η ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησής της Ένωσης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η επενδύσεις στην παραγωγή υδρογόνου, όχι μόνο θα βοηθήσει στην απορρύπανση του πλανήτη, αλλά θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εκ νέου της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Το υδρογόνο αντιπροσωπεύει σήμερα ένα μικρό ποσοστό του ενεργειακού μείγματος σε παγκόσμιο και ενωσιακό επίπεδο και εξακολουθεί να παράγεται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, ιδίως από φυσικό αέριο ή από άνθρακα. Το καθαρό υδρογόνο, το οποίο λαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας ή των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, που καταναλώνουν σήμερα πολλά ορυκτά καύσιμα.