Ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας

Ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας
Τετάρτη, 13/04/2022 - 19:15

Η δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% έως το 2026 σε σύγκριση με το 2019, στο ενεργειακό μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας, περιλαμβάνει δεσμευτικά βραχυπρόθεσμα βήματα.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB), αυτές οι δεσμεύσεις εγείρουν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς δεν μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Επιπλέον, δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο μετά το 2030.

Ως εκ τούτου, το συνδικάτο επιμένει να επανεξεταστεί το θέμα, γιατί δεσμεύει τη χώρα σε συνθήκες βαθιάς αλλαγής στο σύμπλεγμα «Μαρίτσα Ανατολή» τα επόμενα 3 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ο διαχωρισμός των κρατικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα από το Βουλγαρικό Ενεργειακό Χόλντινγκ, η κατάργηση του ως δημόσιου προμηθευτή και η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς θα οδηγήσουν στην ισοτιμία των τιμών για τα νοικοκυριά με αυτές της ελεύθερης αγοράς, κάτι που θα καθιστά πρόβλημα για τα περισσότερα νοικοκυριά, προβλέπει το συνδικάτο.

(Πηγή Βουλγαρική Ραδιοφωνία)