Υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα: Θέμα χρόνου η εγκατάστασή τους

Υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα: Θέμα χρόνου η εγκατάστασή τους
Πέμπτη, 17/02/2022 - 18:42

Θέμα χρόνου είναι πλέον η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σημειώνεται πως ήδη έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΝ η χάραξη και χαρτογράφηση των κατάλληλων «οικοπέδων», δηλαδή των θαλάσσιων περιοχών, εντός των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, που έχουν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν πλωτές ή σταθερές ανεμογεννήτριες,.

Η πρόκριση συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών ήταν αποτέλεσμα εξέτασης όλων των παραμέτρων, γεγονός που προέκυψε κατόπιν συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, όπως είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περιβαλλοντικές υπηρεσίες κλπ.

Ανάλογες μελέτες για το αιολικό δυναμικό και τις δυνατότητες διασύνδεσης συνοδεύουν την τεκμηρίωση καταλληλότητας της κάθε περιοχής.

Επόμενο βήμα θα είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμαστεί, όπως επίσης, έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία για τις Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται.