Wood Mackenzie: Πλήγμα για τις επενδύσεις η καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης

Wood Mackenzie: Πλήγμα για τις επενδύσεις η καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης
Παρασκευή, 03/05/2024 - 09:19

Μια πενταετής καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Wood Mackenzie: «Μια καθυστερημένη ενεργειακή μετάβαση».

Η Wood Mackenzie, ανέλυσε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια πενταετής καθυστέρηση στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, προβλέποντας ότι η μέση ετήσια δαπάνη θα μειωθεί στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Δηλαδή 55% χαμηλότερο από το σενάριο του καθαρού μηδέν του 2050 του Wood Mackenzie*, το οποίο χαρτογραφεί τι απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές επενδύσεις, μια καθυστερημένη μετάβαση θα μπορούσε να κοστίσει έως και 48 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια σημαντική μείωση από το καθαρό μηδενικό σενάριο της Wood Mackenzie, το οποίο υπολογίζει συνολικά 75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου CAPEX αυξάνεται στο 31%, καθώς οι δαπάνες του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο του 60%, σε μια καθυστερημένη μετάβαση. Οι δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω από το 10% στο καθαρό μηδενικό σενάριο, εάν ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας λάβει το 80% των συνολικών δαπανών.

Για τους τομείς μετάλλων και εξόρυξης, το CAPEX είναι το πιο ανθεκτικό και παραμένει περίπου το 6% του συνόλου των σεναρίων. Αντίθετα, παρά τον βασικό τους ρόλο στη συνολική ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις σε υδρογόνο και άνθρακα, δέσμευση, χρήση και αποθήκευση (CCUS) μειώνονται στο 2%, σε σύγκριση με 8% στο καθαρό μηδενικό σενάριο της Wood Mackenzie.

Με το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να κατευθύνεται σε κάλπες το 2024, η πολιτική πραγματικότητα και ο σκεπτικισμός για το κλίμα στις μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα μπορούσαν να μειώσουν την υποστήριξη για τη μετάβαση καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα τιμών», δήλωσε ο Prakash Sharma, Αντιπρόεδρος στη Wood Mackenzie, ο οποίος συνέταξε και τη σχετική έκθεση.

«Ο παγκόσμιος απολογισμός στο COP28 τον Δεκέμβριο του 2023 επιβεβαίωσε επίσης ότι καμία μεγάλη χώρα δεν ήταν σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις ευθυγραμμισμένες δεσμεύσεις του Παρισιού και ότι απαιτούνταν ισχυρή πολιτική δράση και επενδύσεις κεφαλαίων για να επιταχυνθεί η μετάβαση. Πράγματι, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη απωθήσει τους κλιματικούς στόχους του 2030 και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», πρόσθεσε ο Sharma.

Η ηλεκτροδότηση που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται όλο και πιο δύσκολη, «στο καθυστερημένο σενάριο» του Wood Mackenzie. Η ηλιακή και η αιολική κυριαρχούν στις αγορές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προσθήκες επιβραδύνονται λόγω των σημείων συμφόρησης στη μεταφορά. Η αμείωτη θερμική παροχή παρέχει μεγάλο μέρος της ευέλικτης παραγωγής για την εξισορρόπηση των δικτύων ισχύος.

Τα υψηλότερα επιτόκια και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα αύξησαν το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 10% έως 20% τα τελευταία χρόνια. Το ακριβό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθυστερήσει περαιτέρω τη μείωση του κόστους υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μειώνοντας τη ζήτηση σε 100 εκατομμύρια τόνους (Mt) το 2050, σχεδόν 50% χαμηλότερα από τη βασική περίπτωση.

Μια πιο αργή μετάβαση σημαίνει ότι οι τεχνολογίες δέσμευσης και αφαίρεσης άνθρακα θα πρέπει να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας του άνθρακα και στην επίτευξη μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων. Η απορρόφηση του CCUS φτάνει τους 225 Mt έως το 2030 στην «καθυστερημένη μετάβαση» της Wood Mackenzie και συνεχίζει να κλιμακώνεται καθώς επεκτείνονται τα κίνητρα πολιτικής και δημιουργείται υποδομή αποθήκευσης.

Στο «σενάριο της καθυστερημένης μετάβασης», η ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται στα 114 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) το 2033, σχεδόν 6 mb/d υψηλότερη από τη βασική περίπτωση λόγω της υιοθέτησης πιο αργών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) εκτός Κίνας. Η ζήτηση φυσικού αερίου κορυφώνεται στα 4.536 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) το 2045, σχεδόν 100 bcm υψηλότερη από τη βασική περίπτωση. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση άνθρακα μειώνεται αργά, διατηρώντας μια τροχιά 3% υψηλότερη από τη βασική περίπτωση αυτή τη δεκαετία.

«Οι χαμηλότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η παραγωγή υδρογόνου δημιουργούν περιθώρια για πρόσθετη αύξηση της ζήτησης αερίου, αλλά η ανθεκτικότητα του άνθρακα περιορίζει τα πάνω. Οι αγορές εμπορευμάτων φαίνονται πιο σφιχτές και ασταθείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτός εάν αυξηθούν οι επενδύσεις στην προσφορά», δήλωσε ο Sharma.