Energy Scouts Greece Διαδικτυακό σεμινάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στην επιχείρηση

Energy Scouts Greece Διαδικτυακό σεμινάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στην επιχείρηση
Τετάρτη, 27/03/2024 - 11:36

Το σεμινάριο είναι μια προσφορά του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο προσφοράς προηγμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Το παρόν διαδικτυακό σεμινάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες εργαζόμενους από διάφορους κλάδους, επαγγέλματα και επίπεδο εκπαίδευσης, συνεπώς δεν απαιτείται να έχουν οι συμμετέχοντες/ουσες κάποιες ειδικές γνώσεις σε θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το κέντρο βάρους του σεμιναρίου είναι να αποτυπώσει την σημασία που έχει η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, τονίζοντας την δυνατότητα συμμετοχής και τον ρόλο του κάθε εργαζόμενου σε αυτό.

Οι μελλοντικοί Energy Scouts αποκτούν τις γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να συμβάλλουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ευαισθητοποιήσει τον/την κάθε συμμετέχοντα/ουσα για την σημασία της ατομικής του συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος και να του/της δώσει κίνητρο να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες στην επιχείρηση που εργάζεται.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου επιχειρεί να προσεγγίσει τους παρακάτω εκπαιδευτικούς στόχους:

  • Κατανόηση των βασικών εννοιών Κλιματική Αλλαγή, Προστασία του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Σημασία της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας για την οικονομία και την επιχείρηση, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο
  • Ευαισθητοποίηση για την σημασία της προσωπικής συνδρομής, ειδικά στον χώρο εργασίας

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου αναφέρεται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Προστασία του Περιβάλλοντος

Εισαγωγή στις έννοιες Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Προστασία του Περιβάλλοντος & Βιώσιμη Ανάπτυξη

  • Εξοικονόμηση Πόρων

Έννοιες και Στατιστικά Στοιχεία Φυσικών Πόρων, σημασία των πόρων για την οικονομία, εξοικονόμηση πόρων για την επιχείρηση

  • Εξοικονόμηση Ενέργειας

Ενέργεια και κλιματική αλλαγή, συστήματα Α.Π.Ε., εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική χρήση, μεθοδολογία υπολογισμού ενεργειακής εξοικονόμησης και αξιολόγηση βιωσιμότητας επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Τα 4 στάδια του διαδικτυακού σεμιναρίου:

1) Δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφές

11 Μαρτίου έως 1η Απριλίου οι επιχειρήσεις δηλώνουν τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

2) Συμμετοχή στο διαδικτυακό σεμινάριο

Εισηγητές:

  • Νικίας Φονταράς | MSc Πολιτικός-Ενεργειακός Μηχανικός, Υπεύθυνος Κατανομής-Τιμολόγησης και Ελέγχου δεδομένων στην Enaon-ΕΔΑ / Θεματική ενότητα «Προστασία Περιβάλλοντος»
  • Δρ. Ρόζα Χριστοδουλάκη | Ερευνητικός Συνεργάτης, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Τμήμα Θερμικών Ηλιακών / Θεματική ενότητα «Εξοικονόμηση πόρων»
  • Δημήτρης Μαναγούδης | Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc in Energy and Environmental Investments, CEO ICON GROUP, Αντιπρόεδρος Sustainable Building Council Greece/ Θεματική ενότητα «Εξοικονόμηση ενέργειας»

3) Εκπόνηση εργασίας/ Project

Οι συμμετέχοντες έχουν 4 εβδομάδες ώστε να αναπτύξουν την δικιά τους πρόταση/ιδέα για το πως μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στην επιχείρηση όπου εργάζονται. Με την υποστήριξη των εισηγητών ετοιμάζουν τις εργασίες τους.

4) Εκδήλωση παρουσίασης εργασιών/Projects

Οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν μπροστά σε μια επιτροπή αλλά και στους Γενικούς Διευθυντές ή Υπεύθυνοι Τμημάτων από τις επιχειρήσεις που εργάζονται τις εργασίες τους. Οι καλύτερες ιδέες βραβεύονται και στο τέλος λαμβάνουν όλοι το πιστοποιητικό του Energy Scout.

Το σεμινάριο προσφέρεται διαδικτυακά ως webinar. Απαιτείται ευζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο (τουλάχιστον ADSL) και ένα smartphone ή tablet (Android ή iOS) ή ένας προσωπικός υπολογιστής (Windows ή Mac) με κάμερα και μικρόφωνο.

Η πρόσβαση στην εικονική τάξη γίνεται κατόπιν προηγούμενης δήλωσης και αποδοχής αυτής.