Αρκεί μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία; Το έργο EnTRAINER και η πορεία για την απαλλαγή από τον άνθρακα

Αρκεί μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία; Το έργο EnTRAINER και η πορεία για την απαλλαγή από τον άνθρακα
Τρίτη, 19/03/2024 - 10:05

Το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ διοργανώνει μια Ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις και το Ευρωπαϊκό έργο EnTRAINER.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για τα επιχειρήσεις. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να γίνουν επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι ενεργειακοί έλεγχοι αποτελούν το βασικό εργαλείο για την καταγραφή του ενεργειακού προφίλ μιας επιχείρησης και την αναζήτηση των πιο αποδοτικών μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Για το λόγο αυτό γίνεται σημαντική προσπάθεια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ενεργειακούς ελέγχους. Όμως η ενεργειακή αναβάθμιση μιας επιχείρησης μπορεί να έχει και σημαντικά πρόσθετα με ενεργειακά οφέλη, τα οποία ο τυπικός ενεργειακός έλεγχος, όπως αυτός προβλέπεται από τις ισχύουσες προδιαγραφές, δεν τα περιλαμβάνει.

Το έργο EnTRAINER που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE - Clean Energy Transition, έρχεται να εντοπίσει αυτά τα πρόσθετα οφέλη και να τα συνδυάσει με την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια πορεία που θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της χρήσης άνθρακα από τα επιχειρήσεις.

Προτείνοντας ένα βελτιωμένο έλεγχο ενεργειακής μετάβασης, δημιουργώντας κατάλληλα εργαλεία, συνεργαζόμενο με επιχειρήσεις και εκπαιδεύοντας ενεργειακούς διαχειριστές, ελεγκτές και ειδικούς στην ενέργεια, φιλοδοξεί να εκκινήσει μια διαδικασία για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μετάβαση σε χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ξεκινώντας τη συνεργασία με επιχειρήσεις και την υλοποίηση των δωρεάν, πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης διοργανώνουμε μια Ημερίδα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 11.00 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ1 όπου θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία του έργου, τα επόμενα βήματα και οι καλές πρακτικές από βιομηχανικές επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η Ημερίδα είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως εγγραφή μέσα από την παρακάτω φόρμα όπου φαίνεται αναλυτικά και το πρόγραμμά της. Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και από απόσταση μέσω streaming.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/uB23hfavpeJb6riq9